Quantcast

14 sajtova koji plaćaju piscima $50 i više po tekstu

(ovaj tekst je naknadno objavljen zasebno – u prvoj verziji bio je sastavni deo teksta Ako vam je kul da naplaćujete $7 po tekstu, preskočite ovaj post koji se bavi savetima za apliciranje za bolje plaćene poslove na Elance)

*Naslov nenamerno laže, u pitanju je 13 sajtova – četrnaesti, Freelance Switch, je u međuvremenu ugašen ali ovaj naslov je već zapamćen i linkovan sa par mesta pa da ne pravim zabunu)

Ovo nisam probala (ostavljam za neki “suv” period), što ne znači da vi ne treba da probate.

Možda ste čuli, možda niste, da postoje neki sajtovi i magazini kojima može da se javi i potpuno anoniman pisac sa dobrim tekstom i da mu oni plate za taj tekst.

Ako ste čuli za to, onda verovatno niste naišli na sajtove koji plaćaju na drugi način osim PayPal-a. Bila sam vredna i prikupila listu od 14 sajtova koji isplaćuju i na načine prihvatljive u Srbiji (plus PayPal, za vas srećnike koji možete tako da primate novac).

Naišla sam i na ogroman, baš ogroman broj sajtova koji jako dobro plaćaju ali nisu naveli metod plaćanja, pa ih nisam ubacila.

Vrlo, vrlo važne napomene:

 • dobro pročitajte pravila i upoznajte se sa svakim sajtom. Većina ih traži stalne saradnike, tako da komotno možete da izaberete jedan sa liste i da živite od njega – za to vredi odvojiti vreme da istražite kakve teme pokrivaju, kakav stil pisanja i td.
 • zbog ovoga se izvinjavam, ali moram. Nemojte ih saletati glupostima. Veliki broj frilensera koji nagrnu kao muve bez glave da im šalju tekstove koji su daleko ispod njihovih standarda upropastiće šanse za ljude koji bi nešto stvarno mogli da urade (već se dešavalo, gomila sajtova je zbog toga obustavila prijem novih autora).

1. Transitions Abroad

Niša: Travel

Cena: $25-150 (prosečno $100 za tekstove od 1000-2000 reči)

Metod plaćanja: PayPal ili ček

2. Stretcher

Niša: Nedefinisano

Cena: $0,10 po reči

Metod plaćanja: ček

3. Metro Parent

Niša: Roditeljstvo

Cena: $35-350

Metod plaćanja: ček

4. Funds for Writers

Niša: Saveti za pisce (i svašta još)

Cena: $45-50

Metod plaćanja: PayPal ili ček

5. Wow! Women on Writing

Niša: Saveti za pisce (samo žene :D)

Cena: $50-150

Metod plaćanja: PayPal ili ček

Envato mreža (Tuts+) – razni tutorijali

Za sve sa liste važi:

Metod plaćanja: PayPal ili Scrill (na glavnoj stranici navode i Payoneer ali ga nisam videla ni na jednoj od niša stranica za pisce – kontaktirajte ih)

Cena: treba sami da napravite ponudu ali se kreću od $50-150

6. Audio Tuts+

Niša: Audio

7. PSD Tuts+

Niša: Photoshop

8. Vector Tuts+

Niša: Vektori (fokus na Adobe Illustrator)

9. Net Tuts+ Themeforest

Niša: Web dizajn

10. Cg Tuts+

Niša: CG, 3D i VFX

11. WP Tuts+

Niša: WordPress

12. AE Tuts+

Niša: Adobe After Effects

13. Mobile Tuts+

Niša: Mobilni uređaji (iOS, Android, mobile UX i sl)

*** Envato mreža ima još gomilu sajtova pored navedenih, ali nisam uspela da ih nađem sve na jednom mestu. Ako neko uspe, verujem da bismo mu svi bili zahvalni ako bi ostavio/la link u komentaru. To važi i za bilo koji drugi sajt koji plaća piscima, domaći ili strani.

Nema na čemu 🙂

Pored onog linka sa početka teksta, treći po meni najunosniji način da zaradite kao pisac je klasični frilens bloging. Zaslužuje poseban tekst… seriju tekstova 😉

Ako ste vi imali koristi od ovog teksta, imaće je i neko drugi. Šerujte, šaljite mejlom, tvitujte – ali pre svega, ako vam se nešto od ovoga učinilo zanimljivim, uradite nešto sami! Niko to neće uraditi umesto vas.

online kurs freelance pisanje

Print Friendly
The following two tabs change content below.

Jelena

Bavim se Internet marketingom i živim od toga. Trudim se da maksimalno koristim svoje pravo da uživam u životu, što i vama preporučujem. Obožavam dobre HOG igre i keks tortu (onu sa kafom) - tako me je najlakše podmititi.
 • Dragan

  Na kom jeziku se mogu slati tekstovi ?

 • Ana

  Odlican tekst, hvala, hvala, hvala!

 • jelena

  Moze li pitanje, ako odgovarate, zanima me ako se placa cekom, kako unovciti taj cek? Da li to uopste moze preko nasih banaka? I ako se otvori paypal, sa svake transakcije skidaju 4 dolara, tacno?

  • http://arhiva.mozeiovako.com/ Jelena Radovanovic

   Ćao Jelena

   Ček se bez problema unovčava u našim bankama, čeka se nekoliko nedelja ali u principu ide glatko. Moja iskustva su sa Komercijalnom bankom, mada bi trebalo da svaka ima tu mogućnost, najbolje je da se raspitate u banci za proceduru.

   PayPal dugo nisam koristila pa me nemojte držati za reč, ali koliko se sećam nije $4 sa svake transakcije, nego prilikom svakog povlačenja novca.