Quantcast

Ako vam je kul da naplaćujete $7 po tekstu, preskočite ovaj post

Pre par dana dobila sam mejl od Aleksandre koja između ostalog kaže ovo:

Moj problem je što nikako ne mogu da se odlepim od platformi gde zarađujem oko 6 evra za 500 reči, što je svakako malo, jer pišem kvalitetno i opširno istražujem. Nikad ne radim manje od 90 minuta za tih 500 reči jer i najbanalniji tekst volim da brusim kao da je dijamant. Sama cena možda i ne bi bila tragična da posla ima u svakom trenutku i da sam super-produktivna, ali mojim temeljnim načninom rada posle par tekstova već imam burnout i potreban mi je odmor, i to duži.

Imamo isti problem, i ja sam zbog toga na samom početku bila odustala od pisanja. Imala sam sreće pa mi je prvi ozbiljan frilenserski posao ponuđen… s tim što je malo falilo da ostanem na satnici od oko $4, koliko sam u tom momentu zarađivala. Da nisam u tom trenutku presekla i tražila znatno – znatno – veću cenu po satu, ne bih je dobila.

I ne bih se bavila ovime jer ne bih znala da je moguće naplaćivati više – da, i nama koji imamo vrlo srpska imena i prezimena i nismo native govornici engleskog.

Pritom, nije do klijenta. On je ne trepnuvši prihvatio moju cenu – jer je to normalna cena među normalnim ljudima. Čovek koji je video kako pišem me je pitao koliko naplaćujem i ja sam imala dva izbora: da nastavim kao dotad i da budem jedan vrlo nezadovoljan frilens pisac, ili da pokušam da otkrijem koliko to što radim stvarno vredi.

Sve je bilo do mene, a ja sam odlučila da probam. Mogao je i da kaže “hvala, to mi je malo mnogo” i da se okrene i ode. Ali nije.

Prva zlatna lekcija ovog teksta: usudite se da saznate koliko vredite. Možda vredite i manje nego što mislite, a možda vredite mnogo više. Ja to ne mogu da znam, a ne možete ni vi dok ne zagrizete. Kako znate i umete, prevaziđite frku.

Sa ovim klijentom i dalje sarađujem, uz povremene poslove preko preporuka, a volim i da overim da li se na Elance slučajno pojavilo nešto za mene. Samo što otkako sam počela da radim sa njim, držim cenu – znam da ono što radim vredi, a još niko nije pokušao da me podmiti keks tortom da radim za manji novac 😉

Važna napomena za sve kojima je frka od toga što nisu native govornici – sad ću da vičem:

Klijenti ne plaćaju za vaš savršen engleski. Klijenti plaćaju za dobre tekstove. Ako ne verujete, otiđite na iWriter ili TextBroker i naručite sami tekst od native govornika za $10 pa vidite šta ćete dobiti.

O razlici sam pisala ovde: Uvod u pisanje kvalitetnih članaka – pisac kojeg sam ja angažovala jeste negde iz Afrike (čini mi se) ali sem nekih jezičkih sitnica, mnogi američki “pisci” pišu iste, nezanimljive tekstove, dosta puta sa još gorom gramatikom (nemam nijedan kod sebe da vam pokažem), a pogledajte i Igorovo iskustvo – on je pokrio neke druge detalje.

Nije dakle poenta u savršenom znanju engleskog (da se razumemo, jedan srpski profesor engleskog gramatiku poznaje mnogo bolje nego prosečan Amerikanac, ja sebi dajem neku jaku četvorku). Poenta je u onome šta u tekstu kažete i načinu na koji to kažete.

Elem, da se vratimo na zaradu. Kako je slaba šansa da će vam se dobar posao ponuditi (mislim, ja sam baš imala sreće), evo nekih drugih stvari koje možete da probate.

Frilenserske platforme (jeste, može i preko njih)

Ako ste već aktivni na nekoj frilenserskoj platformi i imate dobre ocene klijenata, a imate isti problem kao Aleksandra i ja (suviše vremena za jedan tekst da bi vam bilo isplativo da radite za male pare), očigledno rešenje je da prosto podignete cenu – to jest, da se prijavljujete samo za poslove koji se dobro plaćaju.

Očigledan problem pak je to što takvih poslova nema mnogo.

Možda nije očigledno, ali najefikasniji pristup koji sam našla je da razvalite u prijavi za posao.

Uložite u nju onoliko vremena koliko vam treba za jedan pristojan tekst: dobro proučite oglas i vidite na koji način vaše iskustvo može doprineti tome da posao bolje obavite. Ako je moguće, proučite i poslodavca, pogledajte kakve ocene je davao prethodnim frilenserima, na šta je obraćao pažnju, i svoju ponudu prilagodite tome.

Da ne tupim samo teoriju i da ne jurim primere drugih, evo ga sshot jednog oglasa na koji sam se nedavno javila i moje ponude kao ilustracija ovoga o čemu pričam (otvorite sliku u novom tabu i zumirajte):

Jep, ima tu prilično teksta. Mogla sam, naravno, i da pošaljem ponudu poput: “Dear Client, I can do this. I am a great writer and I’ll do it in two weeks. I’m attaching some of my work. Best.” Umesto toga, ja se raspisala. Crvenom sam uokvirila bitne stvari:

Prvo uokvireno je klijentov bužet, drugo je okvirna suma koju je dosad potrošio na Elance. Sve mi se dopada.

Nakon proveravanja klijentovog profila videla sam da ostavlja normalne ocene i da relativno često ima potrebu za raznim tekstovima na temu passive income. Slučajno znam dosta o tome i baš volim i da pišem na tu temu, tako da je ovaj oglas za mene bio odličan.

Pre nego što pređem na stavke po ciframa, skrenula bih vam pažnju na jednu jako važnu stvar: već u prvoj rečenici sam navela svoje iskustvo. Zaboravite na dugačke uvode – hvatajte klijenta odmah, posle razrađujte.

Objašnjenje cifara:

1: no canned responses. Zato kod ovog klijenta ne bi prošla ponuda poput one kratke gore. Uostalom, ovo je potencijalno dobar klijent, zaslužuje da mu posvetim malo više vremena.

2: iskoristila da pokažem svoju “ekspertizu” iz oblasti passive income putem niche sajtova (zaista postoji nekoliko načina za to)

3: nije toliko bitna, ali eto, da pokažem da sam pažljivo pročitala oglas

4: još jedna prilika za hvalisanje

5: iskoristila da pokažem: a) da imam iskustva u pisanju e-books, b) da sam proaktivna – dajem sugestije na osnovu iskustva (ne plašite se da ovo koristite kad god možete, svaki normalan klijent će ceniti vaš trud da poboljšate njegovu zamisao).

Poslednja uokvirena stavka, cena, je nešto na šta takođe treba da obratite pažnju – klijentov budžet je bio $500, ali u to Elance računa i njihovu nadoknadu.

Ja sam procenila da mi se ne isplati da radim za manje od navedene sume (iako mi se baš dopao oglas). Za pisanje bi mi trebalo oko nedelju dana uz sav ostali posao, tako da mi je $450 bilo okej.

Posao nisam dobila, prošla je ponuda od $120. Ali tu nije kraj priče. Desetak dana kasnije isti klijent me je pozvao da radim na istom projektu za budžet od $200 (onaj prvi je u međuvremenu odustao). Nisam prihvatila ali dve poente su ovde važne: prvo, klijent je očigledno hteo da radi sa mnom među tridesetak drugih aplikanata, a drugo, ja i dalje nisam native speaker.

Još neke savete vezano za Elance imate u ovom tekstu (više je fokusiran na Overview deo vašeg profila – za klijente koji bolje plaćaju morate biti pripremljeni).

Iz razumljivih razloga ne mogu da vam prikažem svoje prijave koje jesu prošle 😉 Mogu međutim da vam dam još jednu ideju:

Genijalno!

Ovo je najgenijalniji način za nalaženje kvalitetnog, dobro plaćenog posla preko Elance na koji sam ikad naišla. Momak je dizajner, ali nije poenta u tome šta radi – pogledajte način na koji razmišlja. Upozorenje: tekst je ogroooman!

Evo ga: Hacking Elance – The Step by Step Guide to How I Made $23,700 in 4 Weeks

Ako ste firma ili imate neki malo veći budžet na raspolaganju, toplo preporučujem da razmislite o ovoj taktici.

(ovaj tekst je naknadno podeljen zbog preglednosti – njegov drugi deo je ovde: 14 sajtova koji plaćaju piscima $50 i više po tekstu. Treći deo je Frilens bloger: od nule do zarade za… koliko vam treba da se skockate u glavi?)

Šerujte ako vam se tekst dopao, komentarišite, radite šta vam volja ali obavezno pogledajte i druga dva teksta u trilogiji. Može biti da je baš jedan od navedena tri načina pravi za vas!

online kurs freelance pisanje

Print Friendly
The following two tabs change content below.

Jelena

Bavim se Internet marketingom i živim od toga. Trudim se da maksimalno koristim svoje pravo da uživam u životu, što i vama preporučujem. Obožavam dobre HOG igre i keks tortu (onu sa kafom) - tako me je najlakše podmititi.
 • Alexandra

  Jelena, hvala još jednom za detaljno bavljenje ovom problematikom. Nadam se da će tvoji saveti biti korisni svim našim kolegama. Moramo misliti “out of the box” da bi se mrdnuli sa mrtve tačke. Sjajan je ovaj Hacking Elance link 🙂 na stranu što nisam radila tamo, super je kao ilustracija načina razmišljanja i pristupa prijavi za posao. Nadam se da se sledeći put javljam sa nekim novim iskustvima te korisnim informacijama. Srećan rad sa budućim postovima, divno je čitati te. You’re a gem.

  • http://arhiva.mozeiovako.com/ Jelena Radovanovic

   Hvala puno, znači mi kad vidim da ova moja znanja/iskustva/razmišljanja koriste ljudima 🙂

   Da, moramo da budemo i snalažljivi i preduzetni. Ali najzad, tako je zabavnije! A ti nemoj da zaboraviš da nam preneseš ta nova iskustva – hm, možda kao guest post? 🙂

   • Alexandra

    Sure 🙂 čim budem imala šta pametno da dopišem.

 • Miki

  Bez uvrede, ali tvoji tekstovi su namenjeni za “minimalnu manjinu” ljudi na ovim prostorima koji imaju talenat, ali i priliku da svoje tekstove naplacuju po dvocifrenoj ceni za par stotina reci. Nemoj pogresno da me razumes, tekstovi su “boli glava” koliko su pitki i citljivi, ali pocetnicima ce sigurno biti korisniji savet kako da napisu jedan obican tekst od 400 reci za par dolara, nego ultra mega giga tekst od par stotina dolara. Ja sam mesecima radio za cenu od 1 dolara za 500 reci, nadajuci se da ce da bude bolje, i na kraju batalio sve kada sam video da nema napretka…

  • http://arhiva.mozeiovako.com/ Jelena Radovanovic

   None taken 🙂 Znaš kako, namerno pišem o boljim tekstovima i većim ciframa – niko koga znam a da je probao nije imao problem da naplaćuje 5$/500 reči, ali su mnogi odustali jer je to izuzetno neisplativo. Zato i pišem o tome kako tu cifru povećati, ne kako ostati na njoj 🙂

   Druga stvar, ne treba ti ne znam kakav talenat da bi naplaćivao više (bog zna da sam ja prilično netalentovana) – treba ti da naučiš da pišeš tekstove koji se bolje plaćaju, što nije do talenta nego do novih veština od kojih je, po mom mišljenju, najvažnija kopirajterska, i da naučiš kako, gde i kome da ih prodaš. Što znači razvijanje veštine pisanja i razvijanje marketinških veština (ili makar osnova). To je ono što ovakvim tekstovima pokušavam da objasnim ljudima.

   Pozdrav!

   • igorttomic

    Slažem se sa ovime. Kvalitet tekstova jeste bitan, ali ako možete da pišete tekst za 5$, verovatno možete da ga naplatite i 10$ i 20$.

    Samo treba naći prave klijente.

    U svakom slučaju, uz mala poboljšanja engleskog i načina na koji se piše tekst, cena drastično raste. A to se da naučiti. 🙂

 • Janko

  Pozdrav, Jelena! Svaka cast na trudu, narocito sto se tice nalazenja ovolikog broja sajtova za pisanje u odredjenim nisama, i ja sam trazio slicne, pa znam koliko je tesko naci 🙂

  E sad, sto se tice same teme… nasao sam tvoj profil na Elance, i ne znam da li pises na jos nekoj platformi? Iskreno mislim da si imala dosta srece sa svojim klijentom, stvarno ne znam koliko ljudi na elance je u slicnoj situaciji kao ti, meri se promilima sigurno, dakle ti si izuzetak od pravila.

  Moj engleski je korektan, imam i “pomoc” sa strane, posto mi sestre studiraju engleski, tako da su mi tekstovi, bez lazne skromnosti, odlicni. Pisem uglavnom o sportu, zato sto sam imao objavljivane clanke pod svojim imenom na raznim domacim i stranim sajtovima sa dobrim page-rankom, i tako dobijam posao, uglavnom.

  Ono sto je bitno, i sto si pomenula u drugim tekstovima (skoro sve sam procitao), jeste da ljudi izaberu nisu i napisu par tipskih tekstova koje ce ubaciti u portfolio i slati kao sample u prijavama, da razvale u prijavi kako ti kazes, i predstave se kao strucnjaci u toj oblasti. Time se sanse za dobijanje posla povecavaju.

  I do tog dela se sa tobom potpuno slazem, sad dolazimo do onog dela o ceni. Vec sam istakao da sam video tvoj profil na Elance, ti si jedan izuzetak od pravila. Poslovi na Elance koji placaju 1 dolar za 500 reci imaju po 30 prijava. Standard je 1 dolar za 100 reci za clanke standardne duzine, znaci 400-500, a paradoks postoji za duze, blog postove, koji su strucniji po samoj svojoj prirodi, ali se oni uglavnom placaju manje.

  Loviti klijente za vece pare bi uglavnom mogao preko nekih e-booka, ali takav tip posla meni jednostavno ne odgovara, jer zahteva jos temeljniju pripremu i ne bih mogao da ispostujem deadline, ali i tu je mnogo cesca situacija tipa, napisi mi tinejdzersku ljubavnu pricu, da ima oko 30 000 reci, platicu ti 50 dolara. I ljudi se i na to prijavljuju masovno!

  Dakle ovo sto pises je moguce, ali vrlo malo verovatno, za neke opste teme, koje imaju po 20 i kusur prijava. Ako bi se radilo o nekim strucnim tekstovima, na koje po prirodi stvari ima manje prijava, verujem da bi mogle lepe pare da se uzmu. Ali tu bas treba sve da se poklopi – i da postoji takav posao (cak i ja u football/betting nisi vidim da se postuje maksimum jedan takav posao dnevno u proseku, sto je presmesno malo), i da si ti strucan za njega, i da nema mozda jos veceg strucnjaka koji ce dobiti posao, a mozda je ponudio manje od tebe 🙂

  Sto se tice ovog hacking Elance, oni koji pisu mogu odmah da zaborave na to – nema veze sa njima. Ovo je za dizajnerske i programerske poslove koji se prvo vise placaju, a drugo, mnogo lakse se napreduje i probijas se sa portfoliom. Sam nastup tipa koji je to pisao je takodje zanimljiv, ali, ponovo, i na to mozete da zaboravite – jer je on Amerikanac. A nekvalifikovani klinja Amer ce naci posao na Elance kao nista jer se dnevno pojavljuju nekoliko konkursa koji uzimaju native english pisce.

  Ono cemu se ja recimo nadam je da koristim Elance za neki dodatni izvor prihoda (radim dva meseca, otprilike 10 hiljada mesecno sam uzeo), verujem da to moze i vise, kada bih popunio svoju kvotu i bio zaposlen sa nekih 3 posta dnevno, sto je moguce posle malo vremena, prihodi bi mogli da budu u rangu prosecne plate u Srbiji. A i za to je potrebno da imate objavljene tekstove na authority sajtovima (sto ja imam), i da polako gradite svoju reputaciju, pa onda da skocite dalje. Vise od toga, kao pisac, na Elance, samo uz neverovatnu dozu srece, da ti se pogodi pravi klijent, koji ce da te placa 10 puta vise od proseka. Dizajneri i programeri su druga prica, oni uz malo strpljenja i ako pametno izgrade portfolio verujem da mogu da uzimaju preko 100 000 mesecno na Elance.

  To je moje misljenje…

  • http://igortomic.net/ Igor Tomić

   Janko, ukoliko zaista imaš kvalitetan portfolio, pišeš odlične tekstove i konkurentan si sa cenom, ne vidim zašto poslodavac ne bi tebe izabrao u odnosu na nekog sa engleskog govornog područja.

   Što se tiče “Hacking Elance” teksta, ne slažem se sa time da je to primenjivo samo dizajnerima i programerima. Bilo na koji način uspeš da se razlikuješ od konkurencije je odličan. Ja bih puno rađe pogledao video od dva minuta nego što bih čitao 300 reči jedne u moru prijava… a u videu, sa annotations, može svašta da se pitchuje, i linkovi ka drugim tvojim člancima, i malo o sebi i zašto tebe izabrati a ne nekog drugog… i kada zaintrigiraš poslodavca, on će rado da pregleda tvoje radove i odluči da li si prava osoba za posao. Ali tek kada ga zainteresuješ. 😉

   Takođe, ne moraš da tražiš klijente samo preko Elance ili Odesk. Ja sam npr. našao odličnog klijenta na jednom forumu… a Elance bih npr. koristio samo da me taj klijent isplati, pod uslovom da nemam PayPal. I to bi nekome ko gleda sa strane delovalo kao da sam uboo jednog od milion, a u stvari sam bio samo malo više proaktivan. 😉

   • http://arhiva.mozeiovako.com/ Jelena Radovanovic

    Heh, bravo. Ja krenula da odgovaram stavku po stavku, a onda se setila da sam sve to već x puta izvrtela na blogu. A zaista svako ima pravo da veruje u šta želi.

 • Tiha

  Ti si genije. Zbog čega sve ovo deliš sa nama? 🙂

  • http://arhiva.mozeiovako.com/ Jelena Radovanovic

   Hah dobro pitanje. Neki bi rekli pogrešno usmeren altruizam 😀

   Al bez šale, šta bih sama sa svim ovim? Imam isti broj dana u nedelji i isti broj sati u danu kao i svi, ja pokrivam mrvicu mrve svih ovih mogućnosti, i šteta da neko drugi ne pokrije još neke mrvice 🙂

 • Baja

  Čuj, 7$ po tekstu?! Pa ja bih bila presrećna kad bih barem takav oglas VIDELA, a o angažovanju ne bih ni sanjala da je moguće. Jeste li gledali skorašnje oglase na platformama?

  Posle Freelancer.com imam potrebu da se dooobro istuširam kakvi gmazovi daju oglase tamo. 0.5$ za 750 reči! I nije samo to problem. Šta im znači to “mora 5 tekstova dnevno” i “ne smeš prekinuti saradnju bez dozvole”? Pa ja sam i prešla u frilensere da ne bih morala da slušam prljave kapitaliste da mi govore kad ću i kako da radim!

  Da se razumemo, pristala bih i na tu cenu kada bih imala mogućnosti da nešto i naučim, usavršim i prekinem kad vidim da mi posao ne ispunjava te potrebe. Kakvi su uopšte tekstovi “5 dnevno”? Još kad vidim ono SEO i “keyword destiny”…. a sve što sam čitala o SEO kaže da je pravi posao dobar tekst, a ne samo brojanje reči. Tako, u stvari i pišem u aplikaciji. “Nisam samo brojač reči već i pisac..”

  Tek sam nova ovde, ne mogu da kažem da sam se razočarala, ali sam blizu toga. Evo, kažite vi iskusni, da li vredi prijavljivati se na takve oglase?

  • http://arhiva.mozeiovako.com/ Jelena Radovanovic

   Baja, ovaj tekst i ceo ovaj blog imaju za cilj (i duboku želju) da ljude UDALJE od pisanja takvih tekstova, da ih ohrabre da se usavršavaju kako bi radili za kvalitetnije klijente i zarađivali daleko pristojniji novac. U tom kontekstu, zaista nemam odgovor na Vaše pitanje.