Quantcast

Treba li da brojite svaku reč u tekstu?

Nažalost, ne možete da pobegnete od toga – tako rade drugi pisci, tako rade i vaši klijenti.

Makar na početku, pripremite se na to da tačno znate svoju cenu na 100 reči a odredite je prema jednom prosečnom klijentskom zahtevu (500 reči). Znači, ako vam je kul da naplaćujete jedan solidan članak $5, onda vam je cena na 100 reči $1 a cena po jednoj reči (što isto treba da sračunate) $0,01.

Zašto (mislim da) je naplata prema broju reči besmislen koncept…

U poslednje vreme razmišljam da počnem da pravim ovakav dil sa klijentima: moji blog postovi i članci su uglavnom između 700-1200 reči, najčešće oko 1000. To je neki prosek koji se kod mene ustalio – ispod 700 reči retko kad mogu dobro da objasnim šta sam htela, preko 1200 već nema potrebe. Cena tekstova bi bila ista.

Klijenti kojima treba dobar sadržaj ne bi trebalo da prave problem oko toga.

Moje razmišljanje je jednostavno: ja treba da prenesem ideju, razmišljanje, činjenice…, da ih predstavim na način koji je zanimljiv i razumljiv. Neki put će mi trebati više reči da ih predstavim, neki put manje, zavisno od teme i publike.

Ako znam šta hoću da kažem, stvarno mi nije problem da skuckam stotinjak reči više. Ali ako nema potrebe da se nešto objašnjava na tri strane, zašto bih to radila? I čitalac i ja ćemo se smoriti, klijent će platiti više nego što je morao… nema smisla ni za koga.

(foto)

Druga stvar, sa takvim dogovorom klijentima bi trebalo da bude jasno da su na dobitku koliki god tekst da napišem. Dužina teksta ne garantuje njegov kvalitet.

Jedini problem sa ovim konceptom je taj što vam je prvo potrebno da klijent ima poverenje da ćete dobro proceniti šta mu treba. Zato uvek preporučujem da se držite stalnih klijenata i da im makar povremeno pružite više od onoga što plaćaju, da im date i savet ili mišljenje, naročito ako vidite da u nečemu greše. Tako će vas bolje upoznati kao osobu i profesionalca i izaći ćete iz bezlične pozicije “writer” – i tako ćete moći da promenite uslove poslovanja.

…i kako da taj besmislen koncept ipak pristojno primenite

Dotad, međutim, osuđeni ste na Word Count, što vas negde stavlja u istu poziciju sa onima koji će ispuniti tekst svakakvim budalaštinama, nepotrebnim i/ili nevažnim podacima, “filler” rečima kako bi više naplatili.

Da biste izašli iz te pozicije, dajte težinu svakoj svojoj reči.

Budite jasni, koncizni, zabavni; ne popunjavajte tekst besmislicama, trudite se da svaka rečenica koju napišete ima smisao i mesto u okviru teksta.

Dajte konkretne primere – i oni povećavaju broj reči, a korisni su čitaocu. Dajte bolje opise; dajte više izbora; dajte više razloga. Uvek nečega možete dati više a da bude korisno.

Ako hoćete da reč naplatite $0,1 umesto $0,01, onda svakoj dajte smisao, potrudite se da svaka bude važna, da postoji dobar razlog zašto je tu.

Pravila su takva kakva su, ali to ne znači da vi ne možete da podignete svoj rad na viši nivo i svoju cenu na bolju cifru 😉

(neverovatno, manje od 500 reči a rekla sam sve što sam htela!)

online kurs freelance pisanje

Print Friendly
The following two tabs change content below.

Jelena

Bavim se Internet marketingom i živim od toga. Trudim se da maksimalno koristim svoje pravo da uživam u životu, što i vama preporučujem. Obožavam dobre HOG igre i keks tortu (onu sa kafom) - tako me je najlakše podmititi.