Quantcast

Brzi vodič za pravljenje portfolio sajta

Ovo je nastavak teksta o načinima za nalaženje bolje plaćenih poslova – tamo su opisana dva, a ovaj tekst je uvod u treći: portfolio sajt.

Pre nego što stignete da se ponadate (ili razočarate) da sam ispisala tehničke stvari – nisam. Za to “kako napraviti sajt” imate toliko drugih, iskusnijih izvora da je potpuno besmisleno da se time bavim.

O tehničkoj strani sajta zasad ne brinite jer moramo da pokrijemo nešto mnogo važnije: šta od sadržaja treba da se nađe na njemu.

Ako ne znate “zašto uopšte treba da se bakćete sa svojim sajtom” pogledajte ovaj tekst; ako znate ali vam je frka, samo jedna sitna, sićušna motivaciona: šta je najgore što može da se desi? Da ne uspete? A šta ako uspete? 🙂

Sajt ili blog, portfolio mora da ima ove stranice

Da li ćete se opredeliti za blog koji konstantno dopunjavate novim “dokazima stručnosti” ili za statičan sajt – u principu je stvar izbora. Moj glas je za blog prosto zato što pruža mnogo više mogućnosti i možete da pokrijete širi raspon tema. Sa statičnim sajtom ste ograničeni na nekoliko stranica i pitanje je koliko dobro ćete se predstaviti.

Šta god da odlučite, najpre koncipirajte ove stranice – bez njih ne idite dalje. Samo dve su zaista “must” (napomena: kad kažem stranice, mislim stranice/pages, naspram članaka/posts – jer su statične):

1. O meni / O autoru / About

Ova stranica se samo naizgled bavi vama; “O meni” zapravo znači “O tome šta ja mogu da uradim za vas i zašto sam super kvalifikovan/a za to”.

Na ovoj stranici omogućavate klijentu da vas upozna kao profesionalca i kao osobu, što vam u startu daje prednost nad gomilom anonimnih pisaca. Ljudi vole da rade sa ljudima koji imaju lice, ime i prezime i neku istoriju.

Ako ste sveli stvari na minimum, ova stranica je jedina kojom se “prodajete”, zato jako vodite računa o sledećim stvarima:

  • Ne koristite ovu stranicu za esej o svojoj porodici i mačkama. Klijent je nije zbog toga otvorio – on je tu da bi saznao da li ste vi osoba koja mu treba. To treba da mu kažete. Posvetite čitavu stranicu, čak i deo koji se odnosi na vašu biografiju, tome da kod klijenta stvorite uverenje da ste sposobni da uradite to što mu treba.
  • Zamislite sliku svog idealnog klijenta i stavite se u njegovu kožu: šta on traži? A onda razmislite o tome kako znate da to možete da mu pružite. Sve ono što vas čini kvalifikovanim, zapišite: da li je to široko poznavanje teme, iskustvo u pisanju određene vrste tekstova, umešnost u istraživanju… Zapišite sve vaše jake strane. Sređujte kasnije.
  • Već od prve rečenice akcenat treba da je na klijentu.
  • Ubacite nešto iz svog ličnog života i biografije (koliko da se vidi da ste ljudsko biće) – možete to uraditi u par pasusa ili u par rečenica, ali tek nakon što ste obradili onaj važniji deo.

2. Portfolio

Portfolio možete da smestite na jednu stranu ili, ako radite u više niša i imate dosta objavljenih tekstova kojima ste zadovoljni, možete napraviti posebne stranice za njih. Opet, stvar izbora.

U portfolio stavite samo tekstove kojima ste vrlo zadovoljni. Najbolje je ako su neki vaši tekstovi objavljivani na drugim sajtovima – onda možete uraditi nešto slično ovome kako je uradila ova gospođa: print screen dela stranice na kojoj je tekst objavljen i pored toga naslov i početak teksta sa linkom, odvojeno po temama (klik na sliku otvara celu stranicu):

Možete to, naravno, organizovati i drugačije, ali je jako važno da bude pregledno.

Ako nemate ništa objavljeno pod svojim imenom, nije smak sveta. Jedno jednostavno rešenje za to je da dodate blog na sajt – i sami objavljujete svoje tekstove, milina! Mada, to nije baš najprofesionalniji pristup (ako ste samo vi raspoloženi da objavite svoje tekstove, to govori nešto drugačije od onoga što želite da kažete) te blog koristite samo za početak. Čim budete imali par dobrih tekstova objavljenih na dobrim blogovima, napravite ljudsku portfolio stranicu.

Drugo rešenje je da se bacite na guest blogging – kontaktirate blogove u nišama koje pokrivate i ponudite im da objave vaše tekstove, da “gostujete” kao autor na njihovom blogu. Ovo često nije baš jednostavno (uskoro o tome), ali ako nešto već znate o ovoj tehnici možete odmah da se bacite na posao.

Dakle, bez ove dve stranice nemate ništa. One govore i ko ste i šta radite – minimalizam ume da radi posao. A i ne mora 🙂

Stranice koje možete i ne morate dodavati

Ja recimo nisam fan minimalizma pa se na svom portfolio sajtu (dok je bio živ) nisam zadržala na tome. Stranice koje još možete dodati (osim bloga, evo ne pričam danas o blogu uopšte… skoro) su:

  • Sarađujmo. Ili Hire me ili Angažujte me ili Rates ili Cene ili Usluge… Postojanje ove stranice na sajtu je generalno dobar potez – ako ste ostatak prezentacije obavili kako treba, potencijalni klijenti će hteti da vide šta sve radite i koliko to košta. E sad, cenovnik je pipava stvar. Neke klijente će vaše cene odbiti, neke neće; neki će vas kontaktirati i ako ne postoji istaknut cenovnik, neki pak neće. Ovde nemam bolji savet od toga da probate sa i bez istaknutih cena pa da vidite šta će bolje proći, ali ovu stranicu preporučujem da svakako ubacite, naročito ako ste izabrali da pišete portfolio blog – na taj način ljudima ćete jasno staviti do znanja da ste otvoreni za saradnju.
  • Preporuke (testimonials). Kontaktirajte sve vaše dosadašnje klijente i zamolite ih da vam napišu par rečenica o svom iskustvu sa vama. Za to možete iskoristiti i ocene sa frilens platformi, ako ste njih koristili, samo prvo pitajte poslodavca da li se slaže s tim i da li možete da linkujete ka njegovom sajtu. Ako se ne složi, ovo nemojte raditi – on je ocenu dao u okviru frilenserske platforme, ima pravo da ne želi da bude vidljiva van nje.
  • Posebne stranice usluga. Ako se neka usluga koju nudite dosta razlikuje od ostalih, ima smisla da je predstavite na posebnoj stranici, naročito ako hoćete da je istaknete. Npr. ako pored pisanja članaka pišete i e-books, može imati smisla da uslugu pisanja elektronskih knjiga predstavite posebno, sa akcentom na način na koji će e-book koji vi napišete uticati na poboljšanje njihovog posla.

Dovoljno materijala za razmišljanje za početak. Ovo će vam pomoći i da malo drugačije sagledate svoj posao – to jest, da na njega najzad počnete da gledate kao na biznis. Vremenom će se vaši ciljevi menjati, dobijaćete nove ideje i pema njima prilagođavati svoj portfolio i ponudu, ali od nečega treba da krenete.

Sad imam vrlo ozbiljno pitanje za vas. Da li ste ranije razmišljali o ovome? Ako jeste, zašto to niste napravili, šta vas tačno koči? Jezik na stranu, na ovaj način možete da napravite sebi posao i na srpskom (hrvatskom, slovenačkom, crnogorskom… razumemo se). Koje kočnice vam stoje u glavi?

online kurs freelance pisanje

Print Friendly
The following two tabs change content below.

Jelena

Bavim se Internet marketingom i živim od toga. Trudim se da maksimalno koristim svoje pravo da uživam u životu, što i vama preporučujem. Obožavam dobre HOG igre i keks tortu (onu sa kafom) - tako me je najlakše podmititi.
  • Negoslava Stanojevic

    Nađoh se prozvanom, pa da odgovorim – imam jedan, treći moj blog, prazan, iako je otvoren pre par meseci. Dilemila sam se čemu da bude posvećen, lamentirala nad temama i specijalnostima, al nikako da se iskristališe prava stvar. Očito je trebalo da odslušam i minulu Blogomaniju i da, nažalost tek posle nje i nažalost samo virtuelno, upoznam i tebe, pa da shvatim za šta će najbolje da posluži. Te se, zahvaljujući upravo tvojim savetima i uputstvima, dajem na posao pa da pokušam da napravim sve po ovom receptu. Dakle, računaj na kaficu… umesto konsultatntskog honorara.