Quantcast

Frilenseri, kako organizujete život i posao od kuće? Evo 5 jednostavnih saveta

Gost bloger: Zorana Vujić, prvi profesionalni organizator u Srbiji

Želite da postanete sam svoj gazda. Frilenser. Zvuči vrlo cool. Miriše na kreativnost i  slobodu. Već dišete punim plućima i vidite sebe – uspešnog i srećnog… Kreativnog i slobodnog… Slobodnog da radi sve što poželi.  BIIIIIP! Stigli smo do zvona za buđenje. Da, tako brzo.

Nema mnogo toga slobodnog u frilensingu, osim slobode odlučivanja. Međutim, ta sloboda nas često može koštati uspeha.

Prva odluka koju morate da donesete je:

1. Želim da se ovim poslom bavim ponekad, kad imam vremena, da zaradim neki dinar i ostanem u formi,

ili

2. Želim da budem uspešan u ovom poslu, da se na svoj način profesionalno razvijam i napredujem, da zaradim novac za život kakav želim.

Ako ste se odlučili za prvu varijantu, slobodno preskočite ostatak teksta. Uživajte i ….srećno!

Ako želite da frilensing pretvorite u unosan biznis morate zaista postati sam svoj gazda. Ne drug, ne kolega nego GAZDA.

Kako gazde uteruju red?

1. Na poslu se mora biti u određenom vremenskom periodu

Odredite svoje radno vreme. Ono ne mora biti 8 sati, ne mora biti ni svakog dana u isto vreme. Možete raditi vikendom umesto radnim danom, ako vam to više odgovara. Možete rasporediti svoje radno vreme tako da imate tri slobodna dana u nedelji. Slobodno možete odlučivati kada će biti vaše radno vreme, tako da najbolje uklopite potrebe klijenata i svoje potrebe. Ali, morate jasno odrediti koje je vaše radno vreme, kako biste uspeli da ispunite svoje poslovne obaveze.

2. Poštovati dres kod

Neki ljudi su vrlo produktivni i kada rade u pidžami. Međutim, većini je potrebno da budu profesionalno obučeni kako bi zaista shvatili da su “na poslu” – iako su kod kuće. Garderoba i šminka su nam podsetnici, mali motivator koji nas tera da ostanemo fokusirani na posao do isteka radnog vremena. Iako radite od kuće, povremeno imate sastanke sa poslovnim saradnicima i klijentima, pa nećete pomerati fokus na spremanje u sred radnog vremena.

Različite branše imaju svoj dres kod. U kreativnom svetu, pravila su malo opuštenija, čak je i poželjan lični stil, dok je u oblasti prava, bankarstva i osiguranja garderoba malo svedenija i naginje ka odelima i kostimima. U svakom slučaju, ako idete na poslovni sastanak, nećete pogrešiti ako se odlučite za košulju.

3. Ne zabušavati

Iako nema nikog da vas kontroliše i možete sami da raspolažete svojim vremenom, ne zabušavajte!

Odredite radno vreme u skladu sa svojim dnevnim ciklusima i ometanjima koja možete imati od strane drugih ukućana (ako radite od kuće). Predvidite i vreme za pauzu, koja neće trajati duže od 30 min. Poštujte ovo vreme kao da će vam svakog trenutka gazda ući u kancelariju. Možete postaviti neku, svoju ili tuđu, smešnu sliku ljutitog gazde. Ovo će vas nasmejati i podsetiti da je vreme da se vratite poslu ako krenete da zabušavate.

4. Na posao dolaziti odmoran, spreman za rad i ne baviti se privatnim stvarima

Dovoljno sna i pravilna ishrana očuvaće vaše zdravlje i učiniti vas produktivnijim. Iako ostajete kod kuće da radite – naspavajte se dovoljno, u skladu sa predviđenim početkom radnog vremena. Ustanite na vreme kako biste stigli da doručkujete. Ne završavajte privatne poslove u predviđeno radno vreme. Kada već imate slobodu da birate kada ćete raditi, odvojite poslovne od privatnih obaveza i posvetite im se u različitim periodima dana.

Posao može da vas ponese i postane dominantna stvar kojom se bavite. Ne zaboravite: U svoje svakodnevne aktivnosti uvrstite i one koje volite – šetnja, knjiga, boravak u prirodi, druženje sa prijateljima, društvena igra sa porodicom… šta god vas opušta i čini srećnim.

5. Održavati red na svom radnom mestu

Ako imate mogućnosti, napravite svoj kutak za rad: Radni sto sa računarom i policama, štampač, skener, rokovnik, papiri za poruke, olovke – razmislite šta vam je zaista potrebno. Uklonite sve ono što nije u vezi s poslom jer će vam samo odvlačiti pažnju.

Ako niste u mogućnosti da imate samo svoj kutak, možete formirati kutiju u kojoj ćete čuvati svoju kancelarijsku opremu. Kutiju odložite na sigurno mesto i zamolite ukućane da je ne diraju. Kada počne vaše radno vreme izvadite iz nje ono što vam je tog dana potrebno, a na kraju radnog dana odložite u nju svoje poslovne stvari. Tako nećete doći u situaciju da vam se zagube važna poslovna dokumenta. U ovu svrhu može poslužiti i jedna polica u ormanu.

Budite prema sebi dovoljno strogi kako biste napredovali, i dovoljno blagi kako biste svaku grešku shvatili kao priliku za učenje i razvoj.

Pročitajte još  Kako smanjiti stres – u privatnom i poslovnom životu.

Mr Zorana Vujić je prvi profesionalni organizator u Srbiji. Tokom 2012. godine prepoznaje potrebu za profesionalizacijom veštine organizovanja u Srbiji, što realizuje prvo putem tekstova na blogu Helperka organizing, a zatim i kroz radionice i predavanja na ovu temu. Organizuje i individualne konsultacije a u 2014. počinje i sa korporativnim in-house treninzima. Završila je tehnički fakultet a magistrirala Međunarodni menadžment i marketing na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Pohađala je i edukacije iz oblasti PR-a, upravljanja vremenom i stresom, veštine rukovođenja.

Udata je i majka dvoje dece koja svakodnevno testiraju i pokušavaju da obore hipoteze dobrog organizovanja.

Print Friendly
  • Jelena Djukic

    Sjajan tekst 🙂 Kratak, ali sjajan. I sama sam freelancer i vremenom me je iskustvo naučilo da se pridržavam ovih i još po nekog principa.

  • AnaJan Stepalica

    Nije mi problem da se organizujem radeci ovaj svoj freelance posao kod kuce – u pidzami, u krevetu, ili skockana za stolom. To mogu da radim od jutra do sutra, jer to volem :). Ali, kad treba da isto uradim i na svom stalnom poslu, za gazdu, prolazim kroz muke zive.