Quantcast

Kako da procenite vrednost gost posta i bloga na kojem vi razmišljate da gostujete

Sa velikim zadovoljstvom predstavljam prvog gosta na Može i ovako! – Igor Tomić je bio ljubazan da napiše odličan tekst o proceni gost postova i blogova za gostovanje – uživajte!

Pozdrav

Kako je Jelena u prethodnom postu o beneficijama guest blogovanja najavila, ovaj post baviće se pitanjem – kako proceniti da li da prihvatite gost post od nekoga, kako da procenite da li da budete gost bloger na tuđem blogu, kao i kako da procenite kvalitet i ozbiljnost bloga na kojem želite biti gost.

Predlažem da kao uvod, ukoliko već niste, pročitate prethodni post na Jeleninom blogu.

Napomena: ovaj tekst je vrlo opširan jer sam se trudio da pokrijem sve stavke koje smatram važnim. U njegovom prvom delu predstaviću proces koji ja koristim kad odlučujem o gostovanju (svom kod nekog drugog ili nečijem na mom blogu), a u drugom delu pregled tehničkih i nekih drugih parametara na koje bi trebalo da obratite pažnju (ili koje bi trebalo da zanemarite).

Kako jednostavno odlučiti da li prihvatiti nečiji gost post, ili da li pisati gost post za nečiji blog

Evo kako ja odlučujem hoću li dopustiti nekome da napiše tekst za moj blog ili da li ću ja da napišem post za tuđi blog, a da pri tome budem siguran da ćemo i ja i ta osoba od toga imati koristi. Uvek postavim sebi nekoliko jednostavnih pitanja, a zadovoljavajući odgovori osiguravaju da će teskt voleti i čitaoci bloga i Google. Pitanja koja sebi postavljam su sledeća:

1. Da li znam osobu koja želi da gostuje na mom blogu? Da li bih osobu koja piše gost post za moj blog preporučio ljudima i u “off-line” svetu?

Ovo je jedno od ključnih pitanja oko kojih treba da se zamislite. Jednostavno, preporučeno je da dopustite gostovanje na blogu samo osobama koje poznajete, kojima verujete ili za koje ste sigurni da su stručne oko onoga što za vas pišu.

Jednostavan način da odlučite da li je osoba dovoljno stručna da piše za vaš blog jeste da se zapitate da li biste prijateljima u “stvarnom” životu preporučili da sa potencijalnim gostom na vašem blogu popričaju o temi u kojoj je gost stručan, znajući da će možda ostvariti saradnju. Očigledno, ako je odgovor – DA, onda dopustite toj osobi gostovanje na vašem blogu.

Verujem da su svi gosti koji su pisali za moj blog ili koje sam intervjuisao stručni za teme o kojima su pisali.

2. Da li je osoba koja za moj blog piše gost post stručnjak za temu o kojoj piše?

Ovo je jednostavno, ali bitno. Nije poželjno da vas o pisanju i copywritingu uči osoba koja to nikada nije radila, ili osoba koja je jedva uspela da piše članke za 7$ ili manje po komadu, zar ne? Naravno, ukoliko se ta osoba predstavi kao početnik i piše za druge početnike, to je sasvim u redu.

Ja uvek želim da budem siguran da je gost stručan pre nego što dozvolim da napiše članak za moj blog.

3. Da li ima smisla da nečiji gost post objavim na svom blogu, i da li moj gost post ima smisla na tuđem blogu?

Da li čitaoce tuđeg bloga može zanimati članak koji za taj blog želite da napišete možete proceniti u diskusiji sa vlasnikom bloga. Zatim predlažem da pregledate članke koji su na blogu objavljeni, a na kraju i da iščitavanjem komentara na blogu i pregledom društvenih profila bloga steknete što bolji dojam njegove publike.

Na primer, ovaj post koji upravo čitate skoro uopšte ne spominje tehničke parametre za proveru kvaliteta blogova ili sajtova, jer verujem da većini vas nisu niti potrebni, niti da vas zanimaju.

Takođe, predlažem da budete apsolutno sigurni da je tema gost članka relevantna tematici vašeg bloga. Na Jeleninom prethodnom postu Milan Todorović je lepo komentarisao oko toga šta se danas, (i šta će se u budućnosti) smatra relevantno, pa ću da ga citiram:

Naime, više ne vredi ako naš eminentni stručnjak za poljoprivredu objavi svoj perfektni blog post na blogu o modi, pa makar i u prilagođenom obliku, na pr. “Najmodernije čizme za rad u voćnjaku” ;). Relevantnost je poprilično pojačana, a nerelevantnost će kazniti vlasnika bloga koji dopušta takve stvari.

Da sumiram – ukoliko vi mislite da će tema koju će gost bloger da bude zanimljiva vašoj publici, najverovatnije je da je ta tema sasvim u redu. Nemojte dozvoliti gost postove čija vam se tematika baš i ne dopada ili nije naročito relevantna u odnosu na tematiku bloga, samo zato da bi na blogu objavili što više tekstova.

Ukoliko mislite da će čitaoci bloga uživati u gost postu, da će nešto iz njega naučiti, da će ih zabaviti ili će im pomoći da reše neki problem, odgovor na pitanje iz podnaslova je – DA!

Nadam se da je vama ovaj članak koristan. 🙂

4. Da li će ta osoba dodatno produbiti temu ili teme koje moj blog pokriva?

Uvek se trudite da unapred dogovorite temu o kojoj će gost na vašem blogu da piše. Tako ćete biti sigurniji da će tekst biti koristan vašim čitaocima.

Preporučeno je da tekst bude ili o temu koju ne možete da obradite dovoljno kvalitetno, ili o nečemo o čemu jednostavno ne želite da pišete u neko skorije vreme. Ukoliko sami možete i želite da pišete tekst, onda vam za obradu te teme nije neophodan gost bloger.

5. Da li osoba od mene traži link, i ako da, kakav?

Kao što je Jelena rekla u prethodnom postu, linkovi ka blogu i društvenim profilima gosta bi trebali da se podrazumevaju. Linkove u startu pregovaranja oko pisanja gost posta uglavnom traže osobe koje više misle o SEO nego o kvalitetu posta i vrednosti koju će doneti vašim čitaocima.

Ok je razgovarati i o linku, no tek kada je dogovoreno sve što obe strane smatraju za bitno.

Sve goste sa svog bloga sam naknadno morao da pitam kako da ih predstavim, koje od profila ka njihovim društvenim mrežama da postavim, kao i da li žele da linkujem ka njihovom blogu ili sajtu. Tako je i mene Jelena iste stvari pitala kada je dobila prvi draft ovog članka.

Predlažem da potencijalnim gostima na vašem blogu kažete da zadržavate pravo da gost post odbijete ukoliko vam se iz nekog razloga ne dopada. To se može dogoditi iz više razloga, i ni jedna strana ne bi trebala da se ljuti.

Zaboravite na tehničke parametre

(foto)

Googleu je i dalje najvažniji parametar za rangiranje sajtova – link.

Analiza sajtova sa raznim alatima koristi se kako bi se procenilo koliko je link link sa određenog sajta “jak”. Analiza se vrši radi procene SEO benefita, tj. biraju se sajtovi koji po raznim alatima imaju najbolje parametre. Blog bi se pomoću linkova sa “tehnički najjačih” sajtova brže, lakše i bolje rangirao na Googleu, u odnosu na blog koji linkove dobija sa “tehnički slabijih” sajtova.

Iako radim u SEO firmi, smatram da je analiza tehničkih parametara sajtova na kojima želite da postujete ili ka kojima želite da linkujete (dobra praksa je linkovati blog i društvene profile vašeg gosta) relativno nebitna. Pre svega, ukoliko se fokusirate na čitaoca, jako teško možete pogrešiti. Zatim, jer postoji mnogo sajtova koji na razne veštačke načine uvećavaju statistike, i to ili zato da bi privukli što više gost bogera i time dobili više besplatnog sadržaja, ili zato što smatraju da će tako dobiti više poseta od Googlea. Svojim postupcima često rizikuju da ih Google kazni, a sa njima potencijalno može da nagrebe i vaš blog.

Ako baš želite da koristite alate da procenite jačinu domena, predlažem vam da pogledate Domain i Page Authority od Moz.com, Ahrefs Domain Rank i Majestic Trust i Citation Flow. Bitno je u startu shvatiti da ovi parametri ne dolaze od Googlea, već od drugih privatnih kompanija, tako da ih sve uzimte sa dozom rezerve.

Page Rank i koliko je on danas (ne)bitan

Page Rank je jedan od 300 i više faktora koje Google uzima u obzir pri rangiranju stranica, i jedini je parametar koji je Google javno prikazivao. Kako društvene mreže imaju sve veći uticaj na rangiranje sajtova na Googleu, mi možemo javno videti više parametara, poput broja ljudi koji je preko Google+ mreže dalo +1 sajtu ili nekom članku sa sajta.

(foto)

PR označava jačinu pojedinačne stranice na sajtu po kvalitetu i kvanitetu linkova koji ka toj stranici linkuju. Dakle, ne postoji ceo sajt ili ceo domen koji ima page rank taj i taj. Već se Page Rank računa za svaku stranicu posebno.

Za poslednje osvežavanje PR čekali smo skoro godinu dana, što je bio dovoljno jasan znak da Google sve manje uzima u obzir ovaj signal, pa je čak i Matt Cutts, glavni u Google anti spam timu, pre nekoliko meseci javno rekao da Page Rank više nema ni približno veliki značaj u odnosu na onaj koji je nekada imao.

U ove alate i tehničke detalje se neću udubljivati jer smatram da nisu neophodni, i da bih vas samo zbunio njihovim objašnjavanjem, a i sam ih koristim samo kao dodatnu proveru na osnovu ostalih utisaka koje sam dobio o sajtu, a koje dobijem na osnovu pitanja koja ćete pročitati u nastavku teksta.

Ono što jeste bitno je proceniti da li blog ili sajt na kojem želite da gostujete ima čitanost, da li je blog ozbiljan, i da li čitatelje bloga zanima ono o čemu ćete pisati, tj. da li se tema o kojoj ćete pisati poklapa sa opštom tematikom bloga.

Ukoliko neko postuje na vašem blogu, najbitnije je proceniti da li je ta osoba kompetentna da piše tekst koji želi da objavite na vašem blogu i da li tema o kojoj će pisati za vaše čitaoce relevantna. Detaljnije sam o ovome pisao u prvom delu teksta, u podnaslovu “Kako jednostavno odlučiti da li prihvatiti nečiji gost post, ili da li pisati gost post za nečiji blog”.

Dakle, ukoliko je fokus na čitaocu, a ne na tehničkim parametrima, skoro sigurno nećete napraviti grešku pri izboru blogera kojem dopuštate da piše za vaš blog, ili pri odluci za koji blog da vi sami napišete članak.

Kako proceniti da li je blog ili sajt za koji želite pisati posećen?

Da li je blog posećen možete da vidite na osnovu broja komentara na tekstove na blogu, na osnovu broja lajkova, retvitova, broja +1 (Google+), itd.

Ponekad će osoba imati zaista jaku pristunost na društvenim mrežama, što je odlično ukoliko tekst na vašem blogu podeli preko njih. Tako ćete imati dosta posete tog dana i verovatno narednog dana, čak iako sam sajt nije toliko jak.

Alexa Ranking

http://www.alexa.com je poznat servis za rangiranje sajtova. Što vam je Alexa rank manji, sajt vam je posećeniji u odnosu na ostale sajtove. Generalno, svi sajtovi koji imaju Alexa rank manji od milion (ili čak dva miliona, u nekim slučajevima), a na srpskom su, verovatnoj imaju relativno veliku čitanost. Alexa rank ispod 100.000 znači da je sajt najverovatnije dobro posećen i u svetskim okvirima.

Ono što morate znati o Alexa ranku jeste da se sajtovi preko ovog servisa rangiraju na osnovu broja ljudi koji posećuju vaš sajt i koji imaju instaliran Alexa toolbar (ekstenziju) na svom svom pretraživaču. Znači samo posete od ljudi sa instaliranim toolbarom se računaju.

Tako da na primer sajtovi tehničke tematike imaju nefer prednost, jer je znatno veća šansa da instalirani Alexa toolbar imaju ljudi koji se bave stvarima vezanim za internet, a pogotovo internet marketingom. Oni naravno posećuju sajtove vezane za vrste poslova kojima se bave, stoga sajtovi ovih tematika uglavnom imaju i bolju poziciju na Alexi od sajtova drugih tematika sa istim brojem poseta.

Bitno je još napomenuti da je Alexa rank raznim metodama lako i veštački poboljšati.

Kako da procenite ozbiljnost bloga za koji želite da pišete

Kako biste bili sigurni da i Google blog na kome ćete postovati percipira kao “pravi” blog, pogledajte stavke ispod. Pravi blog ili sajt jeste onaj koji vodi i uređuje jedna ili više osoba, koji ima kriterijume i neće prihvatiti da se na njemu objavljulje sve i svašta. 

 • Bitno je da postoji stranica na sajtu ili blogu na kojoj je predstavljen autor.
 • Neophodno je da je moguće saznati čiji je blog ili sajt. Dakle, u slučaju pojedinca poželjno je da možete pronaći linkove ka društvenim mrežama osobe, a ukoliko je u pitanju grupa pojedinaca, da možete pronaći ko su odgovorna lica za sajt ili blog na kome želite da gostujete. Ako pišete gostujući članak na sajtu firme, poželjno je da na sajtu možete naći adresu firme, telefon, i eventualno dodatne podatke kao što je PIB. Suština – bitno je da možete stupiti u kontakt sa osobom koja vodi blog ili sajt, a da to nije preko kontakt forme ili preko emaila.
 • Važno je i da se na sajtu nalazi i polisa privatnosti, kao i TOS (terms of use), tj. pravila upotrebe sajta.
 • Ukoliko sajt ima spostveni domen (primer.com, primer.net, primer.org, primer.rs, primer.me) deuje mnogo ozbiljnije nego ako je hostovan na WordPress ili Blogger platformi (primer.wordpress.com ili primer.blogger.com).

Ovo su sve veliki plusevi, ali nisu sveto pismo. Mnogi blogeri ni ne znaju koliko su ove stavke bitne, ali i dalje vrlo ozbiljno i ažurno vode svoje blogove, stoga nemojte ova “pravila” izneta iznad uzeti zdravo za gotovo.

Za kraj

Ukoliko želite zaista kvalitetan post na svom blogu, predlažem da vi jurite ljude za koje verujete da će vam napisati odličan tekst. Budite slobodni i čak im predložite konkretnu temu o kojoj bi voleli da vam pišu.

Ja uglavnom sam nalazim ljude za gostovanja na mom blogu i sam im predložim temu o kojoj bi voleo da pišu, a i ovaj post je nastao tako što me je Jelena zamolila da iznesem proces koji koristim kada želim da odlučim hoću li gostovati na tuđem blogu, ili hoću li prihvatiti gost post.

Ukoliko vam se tekst dopao, ukoliko vam je pomogao ili mislite da može da pomogne nekom od vaših prijatelja, molim vas da ga sa njima podelite preko društvenih mreža na kojima ste aktivni.

Lep pozdrav,

Igor

Print Friendly
The following two tabs change content below.
Ako želite da se upoznamo dodajte me preko neke od društvenih mreža klikom na ikonice ispod moje slike, ili me ispratite na mom internet marketing blogu. Pišem tekstove i radim u Brisbane Digital (deo firme DejanSEO), znači da se ne odvajam od kompa i da "živim od neta", što će vam biti jasno pri prvom pogledu na moje konstantno crvene oči.
 • http://www.tt-group.net/ Milan Todorović

  Igor je odlično objasnio najvažnije kriterijume za ocenu bloga, a ja bih naglasio ili objedinio sve pobrojano u jednu reč, komjuniti.

  Dugoročno posmatrano, vredi gostovati samo na onom blogu koji poseduju živahan komjuniti. Ako postoji elita koja se vrti oko tog bloga i pri tom još raste, onda, što bi se reklo, na pravom ste mestu. Kao uostalom i sada 🙂

  • http://arhiva.mozeiovako.com/ Jelena Radovanovic

   Milane, šta da kažem, hvala ti 🙂