Quantcast

Kako izabrati isplativu nišu sa kojom ćete biti u dobrim odnosima

Da li uopšte treba da se odlučite za jednu ili par niša?

Ja mislim da da, mada ima i pisaca koji vole da pišu na sve teme. To je okej, stvar izbora, naročito ako baš i nemate ideju za šta biste se specijalizovali i/ili ako mislite da nemate neka specifična znanja. Ali evo i drugog načina da gledate na sve to, pa možda i dobijete ideje i shvatite da i ne morate biti astrofizičar da biste bili uspešan frilens pisac 😉

Izbor niše

Najjednostavniji izbor imate ako već postoji neka oblast o kojoj znate dosta i dovoljno vam je zanimljiva da je dalje istražujete i pišete o njoj – jer pričamo o, bože zdravlja, stotinama, možda i hiljadama tekstova (što nije stvar koja treba da vas uplaši – neverovatno je koliko se ideje za tekstove nameću same što dublje ulazite u nišu).

Ako mislite da ama baš ni o čemu ne znate dovoljno da biste pisali o tome, skoknite na Amazon.com pretragu magazina i pogledajte skroz levo (uokvireno crvenom):

Amazon magazini

 

Kad kliknete na bilo koju od ovih oblasti otvoriće vam se još gomila pod-oblasti (i verovatno još makar jedan stepen u dubinu). Podoblasti ili čak pod-podoblasti su ono što vas zanima, jer je mnogo konkretnije od generalnih naziva.

Amazon pretraga magazina, jer je neverovatno opširna i detaljna. Postoji i gomila drugih spiskova, možete ih naći na Guglu pretragama poput “list of niches for marketing” (jer ih obično istražuju marketari) ili “list of blog niches” (jer blogeri takođe često ne znaju odakle da krenu) – ali gledajte da se ne zanesete. Vama u ovom trenutku treba samo ideja, a Amazon ih je pun. Osim toga, ako u nekoj niši postoji magazin za koji se plaća pretplata (a ovaj listing to pokazuje), to je vrlo dobar pokazatelj da u toj niši ima posla za pisce 😉

Dakle, ono što bih ja radila sa onom Amazonovom listom: napravila bih Excel tabelu (jer sam frik, običan papir i olovka će takođe završiti posao ali ja volim i da ubacujem dodatna zapažanja/razmišljanja i da imam mogućnost sortiranja i volim da sve to bude pregledno) i u nju bih unela sve što mi po nazivu deluje zanimljivo. Neka ih bude i trideset, pedeset za početak, to je super.

Kad napravim taj preliminarni spisak ostala bih još malo na Amazonu – ovaj put da istražim naslove koji se pojavljuju u nišama koje sam izabrala (čisto da proverim da li je to što ja podrazumevam pod npr. Popular Culture jednako onome što većina sveta podrazumeva pod tim). Ako ima nekih zanimljivosti vezanih za tu nišu, zapisala bih i njih (npr. neki specifični naslovi, dobra smernica za dalje, ili nazivi časopisa – zgodno za kasnije, što da ne kontaktirati i njih).

Onda bih se sklonila par sati i vratila se na moj spisak svežeg mozga. Prvo što bih uradila je da eliminišem sve što mi do tog trenutka nije priraslo srcu kao mogućnost – ili kao nešto o čemu zapravo dosta znam a nije mi palo na pamet da bih mogla da pišem o tome, ili kao ideja za nešto što bi me zainteresovalo da dublje istražim (pa da na taj način steknem i znanje).

Ono što je ostalo pokušala bih da grupišem po nekim tematskim celinama. To što ih Amazon nije grupisao na isti način kao ja ne znači ništa, bitno je da te teme imaju neku zajedničku crtu.

Sad bi trebalo da imam nekoliko tematskih celina na koje već mogu da gledam kao na svoje potencijalne niše i u principu, već sad mogu i da odaberem ako mi se neka baš izdvoji od ostalih. Ako ne.. pa dala bih sebi par dana, možda još istraživanja po netu, ali u principu to je to.

Drugi pristup je da prosto izlistate iz glave sve što vas zanima i da se odlučite na osnovu toga, ali Amazon pristup ima dve vrlo bitne prednosti: prvo, može da vam otvori oči za nešto što vam inače ne bi palo na pamet, a drugo, u startu, već letimičnim pregledom naslovnih strana magazina dobijate neke ideje za tekstove, što vam vaša glava najverovatnije neće reći 😉

Treba li da budete ekspert da biste pisali o nečemu?

Ne.

Kad sam počela da pišem na teme samopomoći, ništa nisam znala o tome. Nije mi čak bilo ni blizu sfere interesovanja – taj posao je naleteo i rekoh, snaći ću se. I snašla sam se prilično brzo.

Kad tek napadate nišu ne morate biti ekspert. Svakako pomaže, ali nije neophodno. Znanje koje vam je potrebno steći ćete vremenom, malo-pomalo. Međutim, morate da radite na tome, a rad na tome ne znači samo da čitate blogove i magazine koji pokrivaju teme za koje ste zainteresovani – rad na tome podrazumeva i da sami pišete. Prvi tekstovi će verovatno biti bolna iskustva, ali vremenom ćete naučiti da se bolje izražavate, da pametnije strukturišete tekst, da nalazite zanimljivije ideje…

Nekako morate da krenete, je l tako?

Da li je niša u koju ulazite isplativa?

Za neke široke niše, poput finansijskih usluga, tehnologije, zdravlja, samopomoći… i žmureći znate da su isplative – ljudi/firme zarađuju veliki novac u njima, i relativno je lako naći klijente kojima je potreban kvalitetan sadržaj. Za neke druge to i nije tako očigledno, pa nije zgoreg unapred proveriti koliko će vam biti lako ili teško da dođete do klijenata.

Generalno, onaj Amazon pristup odozgo je vrlo dobar za preliminarno odlučivanje: veliki broj magazina u kategoriji znači da je niša vrlo široka (magazini su samo jedan aspekt, međutim ako oni ulažu u sadržaj, skoro da ne možete da omašite sa pretpostavkom da postoji i gomila blogova, firmi ili koji god da je vaš idealan klijent koji takođe zarađuju na sličnom sadržaju – dakle, teritorija koju možete da zauzmete je vrlo otvorena za zauzimanje).

Drugi način za proveru je Gugl pretraga. Dolaze u obzir razne kombinacije, neke će dati bolje, neke lošije rezultate ali uopšte nije glupo da steknete naviku pretraživanja na taj način (i korišćenja Excela za prikupljanje i sortiranje podataka do kojih ćete doći).

Struktura pretrage bi izgledala otprilike ovako:

*ključna reč + *pisac + *potreban

*Ključna reč ovde može da bude bilo koji termin koji označava vašu nišu: weight loss, dieting, fitness… Ovde bi valjalo da malo razmislite o tome šta najbolje opisuje ono o čemu želite da pišete i da napravite što duži spisak.

*Pisac: termini koje ove možete da koristite su: writer, freelance writer, ghost writer, contributor, paid writer, blogger, freelance blogger, article writer…

*Potreban: wanted, needed, gig, opening, position, project…

Zašto ove silne kombinacije (i još, ako vam padne na pamet)? Zato što razni ljudi raznim rečima opisuju svoju potrebu za piscem, a vama je cilj da ih nađete što više.

Dakle, neke od kombinacija za Gugl bi mogle da budu:

– weight loss freelance writer needed

– dieting blogger position

– fitness contributor wanted

itditd.

Ove pretrage možete iskoristiti i kasnije, kad budete tražili posao – zasad sam ih navela čisto kao način da proverite koliko je lako/teško naći potencijalne klijente pre nego što se definitivno odlučite za nišu.

Ima još načina za proveru “isplativosti” niše, ali ovo je, nadam se, dovoljno za početak.

Dakle, ima li već nekih ideja? 🙂

online kurs freelance pisanje

Print Friendly
The following two tabs change content below.

Jelena

Bavim se Internet marketingom i živim od toga. Trudim se da maksimalno koristim svoje pravo da uživam u životu, što i vama preporučujem. Obožavam dobre HOG igre i keks tortu (onu sa kafom) - tako me je najlakše podmititi.
 • Jelena Djukic

  Kad god posetim ovaj blog i pročitam nov članak, dobijem neku novu ideju i stranicu napustim sa osmehom. Hvala ti :).

  • http://arhiva.mozeiovako.com/ Jelena Radovanovic

   Hvala tebi, mnogo mi znači kad vidim da tekstovi dođu do nekoga ko ume da ih iskoristi 🙂

 • Ana Bugarinović

  Gde bih mogla da pisem, za pocetak besplatno?Na kojoj to stranici i za koga?Imam veliku zelju i studentsko znanje 🙂

  • http://arhiva.mozeiovako.com/ Jelena Radovanovic

   Ćao, Ana
   Nemoguće mi je da ti odgovorim jer #internet – ima toliko raznih načina i mesta da nisam sposobna ni da ih okvirno sistematizujem. Za vežbanje pisanja po meni je najbolje da pokreneš sopstveni blog i, prateći blogove čija je tematika slična onoj koju ti želiš da pokriješ (svetske, jako je malo kvalitetnih domaćih tematskih blogova), učiš cake, nalaziš teme i usavršavaš se.
   Pogledaj kategorije Kako da počnete i Kako da nađete klijente, možda ćeš tako dobiti neke konkretnije ideje.

 • Mara

  Zdravo Jelena, moram priznati da ti je jako inspirativan blog i jedan od retkih koji daje bas konkretne korisne savete. Evo ja sam probala procenu nisha preko casopisa i npr iz grafickog dizajna nema bas puno casopisa a opet ima puno sajtova. Da li to znaci da bi ta nisha bila ok izbor posto nije bas siroko obradjena u amazonu il da bi ebooks tu bili korisni…ili?

  • http://arhiva.mozeiovako.com/ Jelena Radovanovic

   Čuj, ako već znaš da ima puno sajtova onda i nisi morala da proučavaš časopise, ovaj tekst je više za one koji ama baš nikakvu ideju nemaju o komercijalnom potencijalu niše. Na tvom mestu, moj sledeći korak bi bio da napravim spisak tih sajtova i istražim da li neki od njih imaju “write for us”, “contribute” i slične stranice – ako da, onda ćeš već u guidelines videti šta se traži. Napamet bih rekla da ta niša ima jako dobar potencijal jer se zahteva određeno stručno znanje, ali opet, ja je nisam istraživala