Quantcast

Kako početi sa pisanjem na internetu – moja priča

Iskreno, pojma nemam.

Kad sam krenula da švrljam internetom tražeći način da ga unovčim, pisanje mi nije bilo na kraj pameti. Krenula sam na najgluplji mogući način – guglala “make money online”. Svašta sam isprobala, naišla i na prevare i na real deal, primala se na jedno, pa drugo, peto… U svemu tome zainteresovala sam se za SEO, zatim za content marketing kao koncept – a na pisanju sam prosto završila (zasad) jer je ispalo da sam dobra u tome, da mi je to prethodno švrljanje donelo mnogo znanja koja su itekako doprinela i kvalitetu pisanja i razumevanju tržišta i da, na kraju krajeva, mogu baš dobro da ga unovčim.

Zbog toga nemam odgovor na pitanje koje mi se najčešće postavlja. Nemam ga u smislu onoga što čitaoci očekuju od mene – zacrtan put, radi tako i tako i tu si, jer moj put je bio baš vijugav.

Najbolje što mogu da vam ponudim je iskustvo i priča o tome kako sam ga stekla. Ne mogu da znam ni kakvi su vaši motivi, ni kakvo vam je polazno znanje, ne mogu da znam da li vam to leži ili ne ali eto, pokušajte da uzmete najbolje iz moje priče (i ja sam tako krala) i da prilagodite svojoj situaciji.

Prapočeci

Guglanjem “make money online” u zimu 2011. mogao se dobiti maltene samo jedan tip rezultata: stranice koje nude rešenje za sve vaše probleme sa zaradom preko interneta i obećavaju odlazak u penziju za par meseci. Prodavali su se “provereni” programi koji “garantovano donose rezultate”, cena im je u proseku bila $25-50. Naravno, ja potpuno razumem da se znanje, je l, plaća, i kupujem par komada. Zlu ne trebalo.

Igor je dobro opisao i moje početničke greške u tekstu Zaobiđite ove 4 početničke greške – ja sam grešila brojeve 1 (PTC) i 4 (MLM). Ni iz jedne ni iz druge greške nisam naučila ama baš ništa osim da su u pitanju potpune gluposti. Ali treba ih proći da bi se znalo, pa te greške više nisam pravila. Izgubila par nedelja na tome.

MFA, affiliate i SEO

Onda mi se već negde skockalo u glavi da, je l, nema hleba bez motike i da bi trebalo da naučim da napravim nešto svoje. U tom trenutku od veština posedujem znanje engleskog i francuskog, nešto iznad proseka baratam internetom i to je otprilike to. Plus što sam zapela da nekako uspem, nešto.

Iz malog mozga sam izvukla blog Istoka Pavlovića i neke tekstove koje sam pročitala boga pitaj kad; ponovo sam pročitala taj blog (mislim da sam okrenula svaki tekst koji tamo postoji) i krenula dalje da istražujem kako se to prave sajtovi koji sami zarađuju, šta je tačno taj SEO i gomilu drugih stvari vezanih za to.

Zašto ovo pominjem? Najpre zato što hvala Istoku do neba što je te tekstove pisao tako da su bili zanimljivi (pa sam ih čitala do kraja i ostali su mi u malom mozgu) i što stvarno imam potrebu da mu se javno zahvalim. Drugi razlog je što, koliko god da su ti tekstovi bili opširni, znala sam da moram sama da se snađem za gomilu stvari, da pokrpim rupe i, najzad, da probam.

Otprilike sam nazirala kolike su te rupe koje treba da pokrpim i da, bila sam prepadnuta i neki put očajna, ubeđena da to nikad neću shvatiti. Vrtela sam Gugl dan i noć, nedeljama, možda i mesecima. Delovalo je nemoguće komplikovano, dok u jednom trenutku nije krenulo da leže na mesto. A važno je jer znam da početnici imaju potpuno istu konfuziju u glavi, sa čime god da krenu – ako krenu ozbiljno. Legne na mesto, na kraju.

Opet po Istokovoj preporuci (dođem mu večeru, najmanje!) krenula sam da pratim besplatan kurs za pravljenje te vrste sajtova – nažalost više ne postoji, zvao se 30 Day Challenge – bukvalno je išlo korak po korak, video lekcije o tome kako napraviti sajt koji zarađuje. I ja napravila svoj prvi! Pravi, živi sajt!

Pa sam tu malo praktičnije naučila i šta je taj SEO i kako se prave linkovi (SEO je tad još uvek mogao da se radi maltene šematski). Tražeći mesto za link nabasala sam na domaći (ex-Yu) forum o internet marketingu na kojem sam upoznala prvog onlajn poslodavca, o tome malo kasnije.

Šta sam iz svega ovog naučila:

 • Šta su, čemu služe i kako se istražuju ključne reči
 • Kako se pravi sajt! U WordPressu, sa gotovom temom, okej, ali sam povezala i taj đavolji hosting sa domenom (španska sela, je l? I meni su bila 😉 ) tako što sam na YouTube našla tutorijal; naučila sam da radim u WordPress-u, naučila sam šta su stranice a šta postovi, kako se prave linkovi i kako sve to upakovati da izgleda pristojno.
 • Kako se piše za sopstveni sajt, što se kasnije pokazalo kao neprocenjivo iskustvo jer sam svakom tekstu koji sam napisala prilazila sa mišlju da će ga neko čitati i da treba da mu bude zanimljiv. Ostalo do dan-danas.
 • Razliku između MFA (made for AdSense) i affiliate sajtova
 • Šta je SEO, kako se radi, zašto je važan (na osnovnom nivou, spamerskom, ali koliko-toliko se skockalo)
 • Da je moguće zaraditi na internetu ako si dovoljno uporan (ne moraš da budeš i mnogo pametan, sve što ti treba da se naučiti i/ili proguglati)
 • Da treba vratiti zajednici prenoseći svoje iskustvo, nekome će kad-tad koristiti.

Za ovo mi je trebalo par meseci i vrlo, vrlo strpljiv muž koji je verovao u mene – i njemu hvala do neba 🙂

Prvi posao na internetu

Na pomenutom forumu sam od starta bila vrlo aktivna (i koliko se sećam nesnosna, naročito u početku). Svašta sam pitala, u sve se petljala, sve me zanimalo; onda sam u nekom momentu osetila grižu savesti što samo tražim, tražim, kao da su ljudi dužni da mi odgovore, i setila se da nečime i ja možda mogu da pomognem njima: idu mi engleski i pisanje, a forum okuplja marketare kojima su to uglavnom bolne tačke, pa sam se odvažila i sastavila neki mini tutorijal kako da na brzinu “re-write” neki tekst.

(Re-writing, ne znam za domaću reč, je “prepakivanje” nekog postojećeg teksta tako da se napravi novi tekst koji je za Gugl originalan ali je u principu kopija nekog postojećeg – nije u njemu rečeno ništa novo. Spamerska tehnika, ne treba vam u Skills – ali pričamo o proleću 2012. i o meni tek malo iskusnoj.)

Malo-pomalo sam počela da se upuštam i u SEO rasprave, to čudo me je toliko zainteresovalo da sam relativno brzo ušla u materiju i to na dosta višem nivou. Počela sam da pratim Moz i neke druge blogove koji su vrlo detaljno pokrivali i tu, ali i temu content marketinga – koji me je tek zainteresovao kao koncept! U par nedelja sam od spamera postala vrli zagovornik marketinga koji daje vrednost korisniku, i SEO koji se radi na taj način. U maju 2012. sam u okviru takmičenja na forumu objavila post kojeg se ni danas mnogo ne stidim, baš na tu temu.

Sve te moje izlive po forumu pratio je moj budući poslodavac, vlasnik SEO firme i – ponudio mi posao. Kad sam ga u čudu pitala otkud ja, rekao mi je da ga se dojmilo koliko istražujem, kako razmišljam i kako napredujem (to je svega dva, tri meseca nakon registracije na forum i mojih spamerskih početaka).

Radila sam sa njim skoro godinu dana. 80-90% mog posla je bilo pisanje tekstova za pravljenje linkova guest postingom i sadržaj za sajtove klijenata. Tada još uvek nije bila toliko važna relevantnost linkova, pa sam mogla da pišem i na teme vezane za SEO, bloging, content marketing i generalno internet marketing, ono što je mene najviše zanimalo. Pratila sam, ne znam tačno, ali niži dvocifren broj blogova iz industrije i pisala u proseku dva teksta dnevno – dakle, još godinu dana vrlo uske specijalizacije.

Šta sam sve naučila u ovom periodu:

 • Da proaktivnost može da dovede do posla
 • Suštinu content marketinga i njegovu primenjivost u praksi (u SEO firmi je to prilično ograničeno zbog samih klijenata jer zahteva dosta veći budžet, ali moglo se manevrisati)
 • Kako da prilagodim naslov i temu teksta koji pišem publici ciljanog bloga na kojem hoćemo da pravimo linkove (toga nije bilo mnogo, opet zbog budžeta klijenata, ali sam uspela da napravim par baš jakih linkova – omiljeni mi je na jezivo strogom blogu nekog sindikata policije 🙂 )
 • Kako da pišem za jače blogove (tema, stil, ton)
 • Šta su, kako funkcionišu i kako se prave profesionalni blogovi
 • Kako kontaktirati vlasnike jačih blogova, tj. kako razmišljaju i na koji način im je najbolje prići

Frilensing

Pred kraj aprila 2013. po preporuci Igora Tomića (i njemu beskrajno hvala!) sam dobila ponudu da radim kao pisac na velikom projektu i prvog maja zvanično započela svoju frilensersku karijeru. Planirano je da traje par meseci, a evo i danas radim sa tim klijentom.

Kako je u tom trenutku postojao relativno kratak rok saradnje, jedno vreme sam tražila i druge klijente (iz nekog razloga sam mislila da je pametno da za to koristim drugi profil na Elance – glupa pomisao, nemojte to raditi) od kojih je ostalo njih par za koje je dosta manji obim posla ali su stalni.

Prvi klijent mi je najprijatnije i najdragocenije iskustvo. U pitanju je bila izgradnja sajta u self-help niši za koji je imao velike ambicije (dobrim delom već ispunjene, ja ponosna 🙂 ) – o čemu ja u tom trenutku ne znam ama baš ništa. Neke dve nedelje mi je, na njegovo insistiranje, plaćao samo da učim i istražujem i provodio sate i sate sa mnom korigujući neke stvari u mojim tekstovima kako bi se poklopili sa njegovom vizijom sajta.

Važna digresija: prvim mojim tekstom se potpuno oduševio, što je bilo sjajno. U drugom tekstu sam potpuno, ali totalno promašila temu. Ja jesam propala u zemlju kad mi je objasnio gde sam pogrešila, ali nije nebo palo na mene, nije se desio smak sveta. Samo sam nakon toga otvarala još par virtuelnih očiju prilikom istraživanja i pisanja.

Vremenom, kad sam ušla u tematiku, počela sam i ja da predlažem neke stvari kako da sajt bude posećeniji, pregledniji, korisniji posetiocima, da donosi više novca – da, iako taj novac ne ide meni u džep.

Nisam to radila s nekom namerom – prosto imam neko iskustvo i znanje, vidim šta ne štima ili bi moglo bolje i zašto da ne kažem i ne pokušam da sprovedem to što mislim da bi moglo bolje; ali zato me taj klijent tretira kao stalnog člana tima, imam plaćen “godišnji odmor” i odrešene ruke da napravim maltene šta god hoću. Jer je video da znam o čemu pričam (i pored par fejlova koje sam napravila a koji se da, dešavaju) i da mi je stalo. Zato trenutno radim na četiri njegova sajta (pišem samo za jedan (sales pages), ostatak dajem teme i nadgledam drugog pisca, povremeno uletim sa nekim tekstom) – ja sam praktično menadžer dobrog dela njegovog posla i dok je on u poslu, ja ću biti s njim.

Uzgred budi rečeno, iskustvo sa ovim klijentom je odredilo i moj stav prema frilensingu: može mi se da biram s kim ću da radim jer znam koliko vredim, pa prema tome biram da radim sa pristojnim svetom. I ne mislim da sam neki izuzetak, naprotiv – samo što treba doći do toga da vam se može da birate. Koliko god to neskromno zvučalo.

Šta sam naučila iz toga:

 • Da će vas korektan klijent kupiti za ceo život
 • Da je za dugoročne projekte potrebno da baš duboko uđete u nišu (to sam znala i ranije, ali sad se jasno izdvojilo kao jako bitan uslov)
 • Kada tekstovi treba da budu informativniji, kada blogerskiji, a kada marketinškiji (da, znam da ta reč ne postoji :p)
 • Kakve fotke treba da koristim na kojoj vrsti stranica i kako da se snađem za njih (traženje, formatiranje, izmene)
 • Kako veliki sajtovi/blogovi funkcionišu iznutra
 • Kako se pravi i vodi mejling lista
 • Kako nadgledati drugog pisca i kakve mu smernice davati da bi bio bolji
 • Malo prakse iz segmentiranja tržišta
 • Da je okej pogrešiti
 • Izbrusila sam kopirajtersku veštinu
 • Kad dajete 120% sebe, mnogostruko se vraća, ne samo u materijalnom smislu

Blog

Da, ovaj na kojem ste 🙂

Blog je nastao iz gomile zbrčkanih razloga, pre svega jer sam htela da probam da prenesem to što znam i da na srpskom primenim ono što, manje-više, radim na engleskom. Nijedan od razloga međutim nije bio da radim sa domaćim klijentima (bežala sam od domaćeg tržišta kao đavo od krsta). Ipak, imam par domaćih klijenata – ljudi koji su me našli putem bloga i kojima se dopada kako razmišljam (valjda). I nećete verovati, i domaći klijenti umeju da budu veoma prijatni i normalni 😉

Dakle, jedna od stvari kojima me je naučilo pisanje bloga na srpskom:

 • Domaće tržište može biti sasvim pristojno za posao, a blog je vrlo, vrlo efektan način da se dođe do njega (čak i kad nećete)

Zaključak

Preskočila sam dosta stvari, moj blog na engleskom (davno ugašen), sjajne ljude koje sam upoznala a koji su mi puno pomogli, neke situacije i uvide do kojih sam došla a koji nisu toliko važni za ovu temu.

Ovo je manje-više moj razvoj. Ovo su stvari koje znam.

I sad, kako da odgovorim kako početi? Počnite tako što ćete probati sve što možete, što ćete čitati sve što vam dopadne šaka, što ćete špijunirati druge, što ćete se posvetiti tome što radite. Ja ne znam koji je vaš put, a ne znate ni vi dok ne krenete da istražujete mogućnosti.

Važno je da znate i šta je re-written sadržaj i šta je content marketing; važno je da napravite razliku između blog posta i sales page-a, da umete da primenite principe kopirajtinga i u blog postu a da sales page znate da napišete tako da zvuči i malo blogerski, nenapadno; važno je da tačno znate na koji način vaši tekstovi koriste poslu vašeg klijenta, bio on marketar ili velika firma.

Iz moje perspektive sve to je važno ako zaista hoćete da budete dobri u ovome i da radite sa dobrim ljudima. Ne morate, ali ja bolji odgovor nemam. Kad sve to znate, naći posao je najmanji problem – klijente možete tražiti na Elance, na forumima, kontaktirati direktno, tražiti preporuku… Da krećem ispočetka ne sumnjam da bih se snašla isto tako dobro, možda i bolje, u roku od par dana – ali sa mojim znanjem i mojim iskustvom. Zato mi je veliki problem da dam kratak odgovor onima koji to znanje i iskustvo nemaju.

Tako da ono što zapravo jeste pitanje je kako da naučite sve ovo u što kraćem periodu. Kako je kod mene bio u pitanju iskustveni put, mogu da potvrdim da je taj vrlo efektan – dakle, odmah krenuti sa nekakvim sopstvenim sajtom, bilo affiliate bilo portfolio (model frilens blogera), bez drugih ambicija osim da vežbate, i na njemu učiti sve što vam usput zatreba – odgovori su na Guglu, na YouTube, na forumima, na drugim blogovima.

Pretpostavljam da ovo nije odgovor kakvom se većina čitalaca nadala ali, kao što rekoh, drugi nemam. Ali znate šta, opet ste u prednosti u odnosu na mene kad sam počinjala – ja nisam imala predstavu kuda idem i šta sve treba da naučim (a učim i dalje, svaki dan); vama makar ovo moje iskustvo može poslužiti kao neka vrsta spiska stvari koje treba da savladate, što znači da ih možete savladati mnogo brže.

A vredi se potruditi da ih savladate – vredi, časna reč! Samo u međuvremenu ne napuštajte stalan posao 😉

Print Friendly
The following two tabs change content below.

Jelena

Bavim se Internet marketingom i živim od toga. Trudim se da maksimalno koristim svoje pravo da uživam u životu, što i vama preporučujem. Obožavam dobre HOG igre i keks tortu (onu sa kafom) - tako me je najlakše podmititi.
 • Радмила Миљковић

  Najlepse hvala 🙂

 • Negoslava Stanojevic

  Zavirila sam malo i na linkovane adrese i tek sada sam shvatila da ti ipak nisi banula s neba, kako se činilo kada si se pojavila s ovim sjajnim i korisnim blogom. Iz tvojih ranijih tekstova nekako mi je sve zvučalo tako jednostavno i lako, ali kada se sagleda ceo taj pređeni put, čovek shvati da nije tako.
  Osim što tvrdim da je ovo tvoj najbolji i verujem najkorisniji tekst na blogu svima koji žele da se bave pisanjem na ovakav način, verujem da bi mogao da se štampa kao mala brošura za sve one koji traže sažvakani recept za isto.Posle toga, niko ne bi smeo da se požali kako bi…. ali ne zna i nema gde …u smislu izgovora i opravdanja za neaktivnost i odsustvo želje za učenjem i usavršavanjem.

  • http://arhiva.mozeiovako.com/ Jelena Radovanovic

   Hvala, Neg 🙂

   U principu jeste jednostavno i lako, kad se savladaju osnove. Ili malo više od osnova 😉 A što se tiče toga da je ovo najbolji (moj) tekst na blogu – i ja tako mislim, već sam ti rekla, najviše sam sebe dala u ovom tekstu. Sve je okej, pravila i saveti, ali najzad sam shvatila da bez ličnog iskustva ljudi prosto neće razumeti zašto insistiram na učenju i usavršavanju. Pa eto, ako kome pomogne, dobro je.

 • VeljkoDjuric

  Vezano za „make money online“ sa početka teksta.. Seth Godin u jednom njegovom članku, na tu temu reče: Prvo što treba da uradite, ako hoćete da zarađujete na internetu je da prestanete da kucate u Google: kako zaraditi na Internetu. 🙂

  • http://arhiva.mozeiovako.com/ Jelena Radovanovic

   Da sam tad znala za to… 🙂

 • Irena Omazić

  U zadnje vrijeme sam se bavila mišlju da blog i sav taj trud oko njega nemaju svrhe, mislila sam gasiti sve i odustati, ali žar u tvojim riječima, entuzijazam su poticaj za razmišljanje da će jednog dana možda vrijediti nečem. Hvala ti! Iako imam iskustva u sličnim poslovima, ali s domaćim poslodavcima tvoji tekstovi i iskustvo su osvježenje koje baš uživam čitati.

  • http://arhiva.mozeiovako.com/ Jelena Radovanovic

   Puno hvala! Zbog ovakvih komentara vredi pisati blog 🙂

 • Vojkan

  Jelena, svaka čast na ovom postu. Nadam se da će ovo podstaći dosta ljudi da krenu Vašim stopama. Što se tiče grešaka koje ste pravili na početku, Nils Bor je rekao da je ekspert onaj, koji je napravio sve moguće greške u jednoj oblasti. Tako da je to skroz ok.
  Evo ja ću da se pridružim ideji i da ponudim posao nekome ko je voljan da radi copywriting i content writing na engleskom. posao {at] eslimos.com

  • http://arhiva.mozeiovako.com/ Jelena Radovanovic

   Hvala puno! Greške su sastavni deo razvoja – nisam još napravila sve moguće ali ne bežim ni od toga, na njima se najbolje uči 🙂

   I u ime čitalaca, hvala za ponudu za posao 🙂

 • Mario Milicevic

  Veoma lijep, konkretan i primjenjiv tekst. Radimo istu stvar već godinama i mislim da se 99% slažem sa tobom u svemu što je navedeno. Bravo 🙂 Pored MOZ-a ciju aplikaciju i koristimo u kreiranju sadržaja http://www.quicksprout.com/blog/ je na istoj razini za mene. Sretno svima u pisanju kvalitetnih i korisnih tekstova 🙂

  • http://arhiva.mozeiovako.com/ Jelena Radovanovic

   Hvala, Mario! Puno znači od nekoga ko je već u priči 🙂

   QuickSprout naravno, da, i KissMetrics blog i još gomila drugih (nego sam gledala da ne ubacujem previše stvari, sa Moza će onaj koga interesuje svakako stići i do njiih, a bolje da ne ubacujem još i dodatnu zbrku ljudima u glavu 🙂 )

 • Skitarnik

  Dobro je znati da nisam jedina zbunjena. U SEO priču upala sam sa nekim člancima o kockanju. Može da se svari i shvati…za razliku od kockanja-to nisam mogla da ukapiram nikako! I zato mislim da je važno da znaš o čemu pišeš i da voliš da pišeš -tako daš najbolje od sebe! I da,ova podrška članova porodice (supružnika,roditelja…) je veoma bitna stvaka. Dok ne uđeš u tu priču i shvatiš da je moguće zaraditi novac preko interneta,u Srbiji te uglavnom smatraju ludim lovcem na snove!

  • http://arhiva.mozeiovako.com/ Jelena Radovanovic

   Hvala na komentaru Skitarnik, slažemo se u potpunosti. A oko ludaka… Steve Jobs, naravno – Here’s to the Crazy Ones: http://www.youtube.com/watch?v=LuLw9_JEAsw

 • Mima

  Od sinoc sam na ovom blogu 🙂 i vec vidim da cu jos dosta vremena tu provesti. Kako u tekstu sve zvuci lako i jednostavno, a onda sam procitala tvoj forum post koji je u njemu linkovan, i… wow! Malo sam se obeshrabrila, da budem iskrena, ali to ne znaci da odustajem.

 • Bogdan

  Pozdrav, Jelena

  Pratim tvoj blog već neko vreme, i zaista si dala odlične i korisne savete o freelancing-u. Pošto sam odlučio da počnem da se bavim time, pročitao sam i tvoj tekst o odabiru konkretne teme ( niše ) o kojoj bih pisao.
  E sad, imam pitanje. S obzirom da bih pisao o istorijskim i sportskim temama, zanima me tvoje mišljenje o tome i eventualno iskustvo o tim nišama, tj., da li su te teme tražene od strane klijenata na, recimo, Elance-u, ODesk-u i slično? Ili bih mogao da pišem i jedno i drugo? Šta je, po tvom mišljenju, najbolje?

  Hvala unapred i veliki pozdrav 🙂

  • http://arhiva.mozeiovako.com/ Jelena Radovanovic

   Žao mi je, sa tim nišama stvarno nemam iskustva, mada bih na prvu rekla da sport ima daleko veći komercijalni potencijal.

   • Bogdan

    Istraživao sam malo o tome. U pravu si, sport je mnogo traženiji. Hvala puno na odgovoru 🙂

 • Nenad Jovanov

  Koji bi mi hosting server preporučila za blog, a da ima sopstvenu instalaciju WordPress-a, i da je po mogućnosti domaći, zbog tehničke podrške, jer sam stvarno nov u svemu ovome…. Hvala na odličnim tekstovima i inspiraciji…

  • http://arhiva.mozeiovako.com/ Jelena Radovanovic

   Razumem te, i meni je tehnička podrška bitna stvar. 🙂 Od mojih iskustava, stvarno toplo preopručujem Adriahost i Ninet.

   • Nenad Jovanov

    Hvala na odgovoru Jelena, ovo mi je baš bitna stavka, mada bih ja sa tobom najradije pričao o raznoraznim stvarima koje baš i nisu vezane za blogove, net, ali imaju neki conect sa društvenim mrežama… Tnx, super si…