Quantcast

Kako se Elance poslodavac okušao kao frilenser i dobio 75% poslova

Upoznajte mog prijatelja Saleta koji se nedavno prvi put okušao kao frilenser i, normalno za njega, sve što je mogao radio je kontra. Evo kako izgleda njegova logika i do kakvih rezultata je dovela.

8 godina sam konstatno koristio “freelance” sajtove samo kao poslodavac a pored toga imao sam dosta kontakata (preko mog partnerskog programa) sa raznim ljudima koji su takođe postavljali poslove ili radili na sličnim sajtovima, tako da bih komotno mogao da napišem Rat i mir u vezi rada na ovim platformama.

Umesto pisanja knjige, odlučio sam da ove godine prvi put zaradim novac kao frilenser u niši koju volim da radim – pravljenje robota za automatizaciju.

U prvoj nedelji sam imao 75% dobijenih poslova od poslatih ponuda. Evo i kako sam tačno razmišljao i šta sam to radio.

Ukratko o mojim kriterijumima i procesu

Tražio sam poslove koje su postavljali “sigurni” poslodavci, sa preko 2.000 potrošenih dolara, visokim odnosom postavljenih/nagrađenih poslova, kao i sa čistom dokumentacijom i specifikacijom.

Pored toga, ako su navedeni uslovi pozitivni, gledao sam da izbegnem one koji kažu “ako ovaj posao bude ok imam još milion drugih poslova kasnije…”. To u prevodu znači: satri se od posla za male pare jer ja, mega car – super preduzetnik, kao nagradu ću ti dati još poslova.

Kada sam izabrao posao, pošto sam odabrao neki sa čistom i jasnom specifikacijom, odmah sam počeo da radim na njemu. Ideja je bila da odmah počnem da pravim materijal, pre bilo kakvog kontakta. Kreirao sam demo program, snimio video sa svim potrebnim uputstvima koje je poslodavac naveo. Ubacio sam i screenshotove i dijagrame (koji ničemu nisu služili, ali su fensi, u bojama, to vole poslodavci).

Na samo kreiranje propratnog pisma trošio sam 2-4 sata. To je najbitniji deo. Video, screenshotove i dijagrame sa pismom slao sam uz ponudu.

Samo da napomenem, profil mi je bio očajan, bez ikakvog opisa, bez zvezdica (dosadašnjih poslova), uglavnom sve ono što znamo da je potrebno – nije urađeno. I poslovi su bili od 300$ -1000$.

Ovo ne znači da profil ne treba urediti, želim samo da istaknem jačinu i važnost propratnog pisma. Pismo nikako ne pišite po šablonu, ne tražite po netu neke primere, i nikako ne počinjite sa “Dear sir” (kada pročitam “Dear sir” istraumiram se i levo oko počinje da mi žmirka).

To ne znači da su naše azijske kolege sve loše, niti treba kao frilenseri da imate strah od njih. Kao poslodavac – da, ali kao konkurenciju – ne. Svaki poslodavac koji želi da mu posao bude urađen kvalitetno i na vreme neće gubiti vreme da od 1000 Indijaca pronađe jednog koji dobro radi. Takođe, što se više budete usavršavali i radili ozbiljnije projekte smanjuje se mogućnost za neozbiljnom konkurencijom.

Fokus na uslove posla

Da bi se napisalo dobro propratno pismo korisno je 3x pročitati opis posla, videti šta je to što je poslodavcu bitno, oko čega je najviše pisao, koja pitanja je eventualno postavio.

To je njemu bitno, a vama je bitno da njemu rešite problem. Možda će ono o čemu se poslodavac raspisao u specifikaciji vama izgledati smešno ili nešto normalno, ali treba da znate da oni nemaju znanje kao vi i da ne postoji ništa što se podrazumeva niti nešto što je standardno.

Ako je on potrošio vreme da piše o tome, vi treba da potrošite 3x više da shvatite čega se on boji, šta mu je bitno i da taj strah i sumnju jasno, nedvosmisleno, precizno u propratnom pismu otklonite.

Obratite pažnju na detalje, budite fokusirani i svaki aspekt specifikacije dobro osmotrite.

Svako ima neki svoj stil, ali gledajte da taj stil ide u pravcu “ja znam svoj posao, opušten sam ali i profesionalan”. Novac ne spominjite, jedino ako poslodavac postavi pitanje u vezi istog; ja sam recimo naveo da ovo radim zbog strasti i ljubavi, i da primam novac tek ako je klijent zadovoljan. Jednostavno, pišem pismo koje bi i mene očaralo kao nekoga ko plaća projekat.

Ako ste dobro filtrirali poslove, 99% ste sigurni da ćete biti plaćeni posle uspešno dostavljenog materijala.

Tehnika “ups”

Ovo sam otkrio tek kroz rad. Naime, pošto šaljem video klipove klijentima kod svake ponude, desilo mi se da nisam zatvorio specifikaciju od prethodnog posla (neki robot za tumblr), i poslodavac kojem sam poslao taj video počeo je da se interesuje i za tog robota od prethodnog klijenta.

Uspešno smo zaključili i taj novi posao, koji je on video slučajno na video klipu.

Od tada, u video klipove ubacujem razne screenshotove, i nespretno ih gasim dok snimam željeni video. Pritom gledam da ubacim poslove koji imaju veze sa klijentom, i to tako što mi na sve strane lete neki opisi, ja ih gasim…

Ovo nije odvraćanje pažnje. Ako se klijentu ne svidi ono što će “slučajno” da vidi, nikom ništa. Ali možete prodati dva, tri proizvoda više. Klijent je ušao u prodavnicu, vi prodajete usluge, treba maksimalno iskoristiti svaki trenutak.

Izbor nadimka i ono što znaš da radiš

Idealno je ako možete da budete što usmereniji. Svaštare nikada nisam voleo, jer jednostavno nije prirodno da neko zna odlično 2 ili 3 različite oblasti.

Ako radite wordpress, WordPressGuru mi deluje kao primamljiv nadimak, i u opisu svojih veština staviti samo “wordpress”. Ako stavite da ste pored toga i ekspert u copywriting-u, pa odlično znate i email marketing, šta ja kao poslodavac da mislim o vama?

Posvećenost je ono sto me “pali”, IT je toliko velik, gde su promene vidljive na nedeljnom nivou, i gde samo u jednoj podoblasti moraš da se usavršavaš svakodnevno, i zato nije normalno da neko savršeno zna više stvari.

Cena

Stavio sam 25$ za radni sat. Ako stavite malo, ulazite u trku sa milijardu Indijaca. Takođe, visoka cena znači da verujete u sebe i da cenite ono što radite. Poslodavac ne zna kakvi ste, ali osetiće vaše samopouzdanje, koje se poštuje. Naravno i kvalitet posla mora da prati tu cenu.

Važnost pitanja sa pozitivnim odgovorom

Komunikacija sa klijentom je vrlo važna, a najbolje ćete se povezati s njim ako mu u ponudi postavite pitanje koje je njemu bitno.

Kod offline prodaje pitanja se postavljaju tako da svaki odgovor bude pozitivan, ali pošto je ovo online komunikacija može se desiti da ako postavite mnogo pitanja poslodavcu bude naporno da odgovara na sva, osećaće se kao da je na testu. Zato je bolje postaviti jedno, ali dobro pitanje, na koje znate da će odgovor biti DA. Pitanje ne sme biti uopšteno niti nešto što se podrazumeva, već isključivo nešto što je vezano za sam projekat i znate da je to pitanje poslodavcu bitno.

Pitanje neće biti: “Da li želite da posao bude urađen na vreme?”

nego:

“Da li je u redu da naslove tekstova prilagodim današnjim prilikama u SEO svetu, na principu ViralNove, sa kojim bi Vaš tekst dobio viralnu snagu?”

Ovime mu pokazujete da znate šta radite – a on će već intuitivno odgovoriti sa “da”, čime ste sebi osigurali prednost nad ostalim kandidatima.

Klijent vidi kroz vaše pitanje da ste shvatili suštinu projekta (većina radnika šalje tipske odgovore, to vidite po tome što poslodavci često ubacuju kod specifikacije neobične zahteve tipa: “..da bih znao da ste pročitali celu specifikaciju, molim Vas da u ponudi napišite kao prvu reč Žirafa…”).

Ako ste počeli da radite posao odmah, ako ste kreirali dijagrame i video i shvatili suštinu projekta i postavili pametno pitanje koje je bitno poslodavcu, zaista treba da budeš drvo od čoveka i preduzetnika da takvom radniku ne odgovoriš. A kada dobijete odgovor, i sami znate da je veliki deo posla urađen.

Bonus

S obzirom da ste dobro pročitali specifikaciju i shvatili suštinu, treba uvek u propratnom pismu dodati neku vrednost i naglasiti da taj bonus ulazi u cenu. Bonus mora biti nešto što je bitno, a što klijent nije naveo. Nikako ne sme biti nešto što je vama lako kreirati i što imate na lageru, pa eto, uz peglu, dajete i kineski kišobran besplatno.

Na mom primeru: klijent je tražio da mu program izlista sve škole u USA sa brojevima telefona, pošto prodaje štampače – ja sam mu ponudio (besplatno) da program izlista i škole iz Kanade, pošto je blizu i isti je jezik.

Čovek mi je posle dao 80% bonusa na ne baš malu dogovorenu cenu.

Ulaskom u frilens vode osetio sam slobodu koju nisam imao godinama, zarobljen u birokratiji vođenja dve glomazne firme – MediaSMS i ContentCash, a biti digitalni nomad je jedna od 3 želje za mog duha iz lampe.

Print Friendly
The following two tabs change content below.
Preduzetnik, ljubitelj šaha i softvera za automatizaciju.

Latest posts by Aleksandar Topalov (see all)

 • Urbans Legends

  Postovani Aleksandre, odlicno opisano Vase iskustvo u svetu freelancinga. Veoma poucno i veoma korisno. Veoma sam Vam zahvalan na tome sto ste izdvojili vrijeme da napisete ovaj sjajan clanak!
  Imam samo jedno pitanje za Vas: Da li smatrate da “svastarenje” kako ste nazvali osobe koje znaju dvije ili tri razlicite oblasti podrazumjevate i primjer koji cu Vam navesti Ilustrator, 2D i 3D animator (motion graphics)?

  • Aleksandar Topalov

   Urbans Legends,

   hvala Vam na komplimentu. Sto se tice Vaseg
   pitanja, vestine kao sto su Ilustrator, 2D i 3D animator nisu
   svastarenje jer postoji jasna veza, mada bih licno ja izbacio ilustrator
   i naveo ga samo u svom opisu. Pod uslovom da mi ilustrator nije glavna
   vestina.

   Skracivao sam nekoliko puta text, jer je prelazio neke
   normalnu duzinu, sto se tice bonusa, on je drugi nivo pametnog pitanja.
   Na prvom nivou, klijentu dajete do znanja da ste shvatili sustinu, i ne
   samo to, mozda njegov najveci nemir resavate. To je isto kao kada bi Vas
   dete pitalo ujutro “Tata, da li zelis da pospremim krevet, i posle da
   doruckujem u kuhinji, a ne uz kompjuter?”

   Sa bonusom, prelazite na
   taj drugi nivo, dajete gas, i rusite konkurenciju. Sa bonusom jos
   jednom potvrdjujete da znate sustinu, i ne samo to, vec dajete
   poslodavcu dodatnu vrednost sto ce on znati sigurno da ceni.

 • Aleksandar Topalov

  Urbans Legends,

  hvala Vam na komplimentu. Sto se tice Vaseg pitanja, vestine kao sto su Ilustrator, 2D i 3D animator nisu svastarenje jer postoji jasna veza, mada bih licno ja izbacio ilustrator i naveo ga samo u svom opisu. Pod uslovom da mi ilustrator nije glavna vestina.

  Skracivao sam nekoliko puta text, jer je prelazio neke normalnu duzinu, sto se tice bonusa, on je drugi nivo pametnog pitanja. Na prvom nivou, klijentu dajete do znanja da ste shvatili sustinu, i ne samo to, mozda njegov najveci nemir resavate. To je isto kao kada bi Vas dete pitalo ujutro “Tata, da li zelis da pospremim krevet, i posle da doruckujem u kuhinji, a ne uz kompjuter?”

  Sa bonusom, prelazite na taj drugi nivo, dajete gas, i rusite konkurenciju. Sa bonusom jos jednom potvrdjujete da znate sustinu, i ne samo to, vec dajete poslodavcu dodatnu vrednost sto ce on znati sigurno da ceni.

 • Urbans Legends

  Postovani Aleksandre,
  Hvala Vam na odgovoru.
  Ilustrator kao zanimanje (crtac ilustracija, stripa i tsl.) i kao software je usko povezano sa motion graphics. Tako da su srodna zanimanja, veoma usko povezana.
  Naravno, ne moraju svi znati koji workflow svakoga.
  Svako dobro!
  Urbans Legends

 • Mate

  Cijenjeni Alexandre,
  Na koji način predlažete da se obratim poslodavcu ako ne sa „Dear sir“?
  Ne vidim zašto bi me to označavalo kao da sam iz Azije?

  Preporučite nam vi termin, molim vas.
  Hvala.

  • http://arhiva.mozeiovako.com/ Jelena Radovanovic

   Mate, dok Aleksandar ne vidi komentar uskačem ja 🙂 – nažalost, “Dear Sir” je vrlo karakteristično obraćanje za Indijce. To jeste standardni bonton engleskog govornog područja ali, da ne ulazim u kulturološka objašnjenja, na ovim platformama zaista će Vas staviti u isti koš sa ljudima koji su generalno percipirani kao nekvalitetna radna snaga.

   Hi, hi there, hello, hello there – to su neki od načina koje ja koristim u svakoj prepisci sa nepoznatim osobama sa kojima hoću da ostvarim kontakt. Dovoljno su neformalni a istovremeno i dovoljno standardni da Vas niko ne može optužiti za nepoštovanje.

  • Aleksandar Topalov

   Mate,
   Primer za Dear sir, vise je metafora, i zelja mi je bila da se objasni da treba biti svoj i pisati originalna propratna pisma . Ali zanimljivo je da i u stvarnosti 90% indijaca pocinju sa istim pismo .
   To isto vazi i za svastare, nije problem staviti 100 alata kao vestine, koji imaju veze jedno sa drugim,tada ne spadate u svastare, ali je mnogo jaci utisak kada se stavi recimo samo 3d, tada ce poslodavac pomisliti ” ovaj ceo zivot radi u 3d, sigurno bolje zna 3d nego ovaj sto zna jos 100 stvari ” , bez obzira sto su alatke povezane.

 • Pratilac

  Aleksandre,
  Da li biste mogli da elaborirate malo na o tome kako pravite video klipove koje šaljete?
  Hvala

  • Aleksandar Topalov

   Pratilac,
   izabrao sam Camtasiu za snimanje i editovanje video klipova , jer ima sve predefinisane funkcije koje su potrebne za snimanje tutorijala .

   U zavisnosti od specifikacije, snimam i prikazujem ono sto klijent zeli da vidi . Proizvod ne pravim od pocetka, samo jedan deo, ali snimam ceo proces pripreme, i posle samo izbacujem visak. Optimalno vreme trajanja klipa je 2-3 minuta . Ubacujem strelice, objasnjenja, naslove, podnaslove, deluje profesionalno , i sa tim,prikazujete se klijentu kao neko ko je precizan i ko misli na detalje.

   Jedina recenica koju cesto upotrebljavam uz razne varijacije, uz slanje video klipa:

   _____ je za mene pre svega strast. Jedini problem je sto mi nekada treba ideja, i hvala Vam danas na tome. Poceo sam na svoju ruku da pravim _____ , nemate nikakve obaveze prema meni, samo mi recite da li je u redu sto sam dodao _______ ( bonus + pametno pitanje u istom) .

 • Djole

  Poštovani Aleksandre,

  Koliko Vam je vremena trebalo da dođete od početka do kraja ‘eksperimenta’? Mene konkretno interesuje koji je to neki prosek vremena u kom poslodavac odluči koju će ponudu da prihvati.

  Hvala Vam što trošite Vaše dragoceno vreme na nas miševe. 🙂
  Pozdrav i svako dobro!

  • Aleksandar Topalov

   Djole,

   Posle filtriranja poslova/poslodavaca, pozeljne bi podelio u
   dve grupe, “menadzere” i “impulsivne” . Impulsivni poslodavci su
   najvece iskusenje.

   To su uglavnom vlasnici sajtova ili malih firmi,
   dobili su ideju i zele sto pre da je realizuju .Bitno je sto pre
   reagovati, prvo kod slanja ponude i tu se ubrzava ceo proces koji sam
   opisao, i kod prvog Vaseg odgovora posle njihove poruke .
   U tom slucaju, posao mozete dobiti isti dan, pogotovo ako razgovor
   nastavite preko skype-a .
   Skype je odlicna opcija i zbog buducih poslova
   , tako da je preporuka da impulsivnog klijenta sto pre “prebacite ” na
   chat .

   “Menadzeri” su osobe koje obicno rade za nekoga, ili su vlasnici, ali su
   dosta smireniji i tu nema potrebe da se proces ubrzava, bez zurbe se
   kreira video i propratno pismo sa kojim objasnjavate i dajete odgovore
   na 99% pitanja. U tom slucaju, nema pravila sto se tice proseka vremena za dobijanja
   posla, nekada oni imaju obavezu da drze ponudu otvorenu xx dana.

 • Nenad Todorovic

  Pozdrav Aleksandre & Jelena,

  ako moze jedna info – da li ste mozda do sada imali prilike da radite projekte na Elance-u po satnici? Ono sto me zanima jeste, posto sam jos pocetnik u web razvoju, da li je dozvoljeno da se vrsi pretraga po netu kada je ukljucena aplikacija za screenshot-ovanje desktopa, ako ta pretraga spada u domen projekta? Npr. klijent trazi da mu se nesto odradi, a nama treba malo tajma da se prisetimo kako se taj deo posla radi. Da li je u tom slucaju preporuceno da se aplikacija pauzira u momentu pretrage, tj. da li mozemo dobiti losiji feedback ako klijent vidi da smo trazili info kako se nesto radi umesto da to nesto odmah uradimo, naravno bez gubljenja vremena na pretrazi? Nadam se da sam bio jasan, hvala unapred : )

  • http://arhiva.mozeiovako.com/ Jelena Radovanovic

   Ja nikad nisam koristila tracker (a koliko znam nije ni Saša) ali to je pitanje za odnos između tebe i klijenta i njegovo poverenje u tvoju stručnost. Nemam pametan odgovor.

 • Aleksandar Topalov

  Zdravo Nenade,
  sigurno nije dobro da klijent vidi da pretrazujes ” kako da koristim photoshop layere…” , pogotovo ako si dizajner . Ne samo sto gubis krediblitet vec je problem i to sto on placa tvoje skolovanje za vreme rada na njegovom bitnom i hitnom projektu. Najbolje je da sve sto ti nije jasno , pretrazis pre ukljucivanja aplikacije.