Quantcast

Naplata preko interneta iz Srbije: 2Checkout payment collector i Payoneer kartica

Ovo je nastavak teksta o prodaji robe putem interneta – prethodni je ovde: Online prodaja rukotvorina i antikviteta preko ETSY portala.

Sada se bavimo konkretnijim stvarima – kako da novac dođe do vas. Opis procesa u tekstu se odnosi prvenstveno na prodaju putem Etsy.com portala, ali je uz male modifikacije primenjiv i na druge vrste prodaje – npr. za frilensere, da šalju račune klijentima 😉

U prethodnom tekstu sam objasnila kako se otvara i koristi vaša virtuelna prodavnica na Etsy.com. Ovaj tekst se bavi naplatom i povlačenjam novca, koji opet mora da ide preko dva različita servisa (zapravo ne mora, ali preporučujem – videćete u tekstu zbog čega).

2Checkout procesor plaćanja

2Checkout je procesor plaćanja, tj. sistem za online naplatu i transfer novca, koji je pandan PayPal-u. Ovaj procesor nema restriktivan odnos prema nekim zemljama, kao što ga ima PayPal, pa se može koristiti i u Srbiji.

2Checkout procesor se može integrisati u vaš website ukoliko imate online shop na njemu. Takođe, može se koristiti kao procesor plaćanja na ETSY sajtu.

2Checkout sistem funkcioniše na sledeći način:

 • Registracija na sajt se naplaćuje (meni je naplaćeno 8.30Eur ~ $11.75, iako sam očekivala da će mi biti skinut veći iznos), i obavlja se preko linka www.2Checkout.com. Potrebno je popuniti formular u kom navodite sajt sa koga vršite prodaju, kao i vaše lične podatke (ime, prezime, adresu stanovanja). U slučaju da prodajete preko ETSY sajta, navedite pun URL do vaše prodavnice (u mom slučaju, to je www.etsy.com/shop/StepalicaPatterns).

Potrebno je da imate platnu karticu kojom možete plaćati u stranoj valuti preko interneta.

 • Takođe, potrebno je aplicirati za račun koji omogućava prodaju (seller account). U ovu svrhu potrebno je da imate negde registrovanu svoju online prodavnicu. To može biti vaš sajt, ili ETSY, eBay, Amazon, ili nešto drugo. Ako prodajete preko nekog od postojećih portala, imajte na umu da ne morate imati svoj sajt.

Imajte na umu da odobravanje prodajnog računa može potrajati nekoliko dana. U tu svrhu potrebno je da na sajtu na kom vršite prodaju (vaš sajt ili virtuelna prodavnica poput ETSY) imate jasno i precizno definisanu politiku poslovanja, izloženu na vidnom mestu, kom mogu pristupiti kupci. Politika poslovanja uključuje informacije o sledećem:

– način naplate koji koristite, sistem(e) za transfer novca koji podržavate (ček, platne kartice, PayPal, transfer novca, 2Checkout, i sl.)

– uslove isporuke kupljene robe (sistem koji koristite, da li i koliko naplaćujete isporuku, rok isporuke i sl.),

– uslove pod kojim prihvatate reklamaciju (rokovi, stanje robe, i sl.),

– uslove refundiranja sredstava u slučaju reklamacije

– politiku o poverljivosti informacija kupaca

– vaše kontakt podatke (email adresa je dovoljna)

– politiku poslovanja u slučaju da kupac ošteti ili izgubi robu (ovo je posebno bitno ako prodajete digitalnu robu)

– robu koju prodajte, sa detaljnim opisom iste (ovo bi na ETSY sajtu bila sekcija za objavu proizvoda).

Sve podatke je potrebno što detaljnije popuniti i opisati vaša pravila poslovanja. Korisnička podrška sajta potom validira vašu online prodavnicu i odobrava ili odbija prodajni račun. Ukoliko ustanove da vam nedostaju neke informacije, poslaće vam instrukcije o tome šta je još potrebno dopuniti.

U mom slučaju desilo se da mi traže korisničko ime i lozinku za pristup prodavnici, što sam ja smatrala prilično neobičnim, jer na taj način mogu pristupiti i mojim ličnim podacima koji im inače ne bi bili dostupni. Izbegla sam da im pošaljem svoje lične podatke uz predlog da obavimo test kupovinu, kojom bismo testirali proces i pristup potrebnim informacijama na mojoj prodavnici. To je rešilo dalje probleme.

 • Ukoliko 2Checkout nalog koristite za prodaju konkretnih proizvoda, sistem vam omogućava da napravite listu proizvoda sa cenama po kojima ih prodajete.Priemtila sam jedan tehnički previd koji nije rešen na sajtu – ukoliko prodate u jednoj transakciji više različitih proizvoda, sistem vam ne daje opciju da  ih izlistate u jednoj fakturi. Morate da napravite po jednu fakturu za svaki od proizvoda. Alternativno, možete da upišete samo kranji iznos računa, a da u listing proizvoda stavite samo jedan od mogućih.
 • Sistem za naplatu se može integrisati sa vašim sajtom, ukoliko planirate tako da vršite prodaju.
 • U slučaju da se bavite online prodajom preko ETSY sajta ili nekog drugog portala za online prodaju, procedura naplate proizvoda izgleda ovako:
  1. Na 2Checkout nalogu formirate invoice (fakturu) za kupca, koja sadrži informacije o tome koji proizvod je u pitanju, po kojoj ceni ga prodajte, u kojoj količini i kome. Faktura može sadržati i vašu ličnu poruku kupcu, i ja vam preporučujem da istu obavezno uključite, a u nju da stavite sve vaše kontakt podatke, opis 2Checkout sistema, opišete dalje korake koje kupac i vi preduzimate. Dakle, ponovite više puta kako i zašto.
  2. Faktura se šalje vama i kupcu na email adresu, a u sebi sadrži link na stranicu na kojoj kupac može da obavi kupovinu i uplati vam novac. Kupac može da obavi kupovinu koristeći svoj PayPal nalog, 2Checkout nalog ili platnu karticu. Ukoliko nema 2Checkout nalog, kupac nije u obavezi da se registruje na ovaj sistem.
   Ovo je ujedno razlog zašto sam odabrala baš 2Checkout procesor a ne Skrill. Savetujem da i ove informacije navedete u poruci fakture.
  3. Po uplati novca dobijate automatsku poruku o obavljenoj kupovini, kao i potvrdu o verifikaciji transakcije (proverava se da li je u pitanju lažni nalog sa kog je novac uplaćen).
 • Svaka uplata na vaš račun biva umanjena za proviziju, koja ima fiksni i varijabilni deo:

  • Fiksni deo iznosi $0.45 po transakciji

  • Varijabilni deo iznosi 5.5% od iznosa transakcije

Moram da napomenem da pored ovih troškova postoji i trošak koji se nigde u uslovima korišćenja procesora ne napominje – od svake transakcije odbija se i 5% na ime tzv. rezervisanih sredstava. Dakle, na ime provizije platićete 10.5% + $0.45.

 • Kada sakupite iznos od $300 na vašem 2Checkout računu, novac vam se isplaćuje čekom koji se šalje na kućnu adresu, ili na račun ukoliko imate tekući račun u dolarskoj valuti.

Međutim, naše banke ne daju opciju tekućeg računa u dolarskoj valuti, a provizije na naplatu čeka umeju da budu visoke, te treba pažljivo odabrati banku u kojoj ćete unovčiti ček. Pored toga, mnoge banke traže da priložite ugovor kojim pravdate priliv sredstava, tako da i ovo može biti problem (pogledajte šta vas sve očekuje ako rešite da naplaćujete čekom). Ukoliko se ipak odlučite na isplatu čekom, imajte na umu da ino čekovi zastarevaju posle 6 meseci, kao i da domaće banke naplaćuju izuzetno skupe provizije u slučaju neuspele naplate čeka. Optimalan period za naplatu čeka je do tri i po meseca od njegovog izdavanja, sve posle toga je rizično zbog nekada veoma sporih proceduralnih tokova banaka.

Treća alternativa, koju toplo preporučujem je Payoneer Master Card platna kartica, o kojoj će biti više reči u daljem tekstu.

Payoneer MasterCard platna kartica

Payoneer MasterCard platna kartica je još jedna opcija koju možete koristiti za prijem novca u stranoj valuti, tačnije u američkim dolarima.

Karticu možete koristiti za prijem novca od američkih firmi, a jedna od njih je i 2Checkout.

Za karticu mogu aplicirati i ne-američki državljani, a potrebno je dostaviti par skeniranih dokumenata. Karticu možete koristiti za plaćanje kako u inostranstvu, tako i u Srbiji, preko interneta ili na pos terminalima, a njome možete i podizati novac sa bankomata.

Kartica funkcioniše po sledećem principu:

Potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranicu vašeg pasoša i popuniti obrazac koji se nalazi na stranici za registraciju. Registracija je besplatna.

 • Alternativno, karticu možete dobiti i odabirom odgovarajuće opcije na 2Checkout sajtu, budući da je ovaj procesor povezan sa Payoneer sistemom.

 • Karticu dobijate u naznačenom roku (od 10 dana do par nedelja), u vidu pismonosne pošiljke na kućnu adresu. Potrebno je da na sajtu potvrdite prijem kartice, i aktivirate je unošenjem četvorocifrenog PIN broja koji sami birate.

 • Potrebno je da povežete vaš 2Checkout nalog sa vašom karticom, tako što unosite link na vaš 2Checkout račun u obrazac na Payoneer sajtu (pratićete instrukcije naznačene na oba sajta za ovaj korak).

 • Uplata novca sa vašeg 2Checkout naloga na račun vezan za Payoneer karticu se odvija polu-automatizovano. Naime, dobijate email obaveštenje o prispelim sredstvima, čiji transfer treba da odobrite. Imajte na umu da se transfer naplaćuje, a provizija iznosi $2 ukoliko odaberete opciju za odloženi transfer, u kom slučaju novac morate sačekati još 2 dana; za instant transfer novca plaćate proviziju od $5.

 • Payoneer naplaćuje godišnje održavanje računa, koje iznosi $29.95, obračunava se na kraju kalendarske godine, a dolazi na naplatu početkom Januara naredne godine. Isplata se vrši automatski, sistem vam skida pomenuti iznos sa računa.

 • Karticom možete plaćati u svim prodavnicama i restoranima koji primaju MasterCard kartice, dinarski iznos se konvertuje automatski u dolarski i tako skida sa računa, a po kursu koji koji definiše Bank of America, u kojoj je i otvoren vaš račun.
  Iskreno, ne znam koji je njihov kurs, ali sam primetila da su provizije prilično povoljne.

 • Karticom možete podizati novac sa bankomata, u kom slučaju će se novac automatski konvertovati iz dolara u dinare. Prilikom podizanja novca zaračunava se fiksna provizija od $3.15 po transakciji, $1 za neuspelu transakciju i $1 za upit stanja na računu.
  Moram da napomenem da je ovo provizija koju zaračunava Bank of America, ali da morate računati i na troškove konverzije novca, koji zavise od banke čiji je automat s kog se novac podiže. Iz iskustva preporučujem da karticu koristite za plaćanje direktno na kasi, umesto da podižete keš. A ako već morate da podignete keš, podižite što veće sume, jer ćete plaćati manju ukupnu proviziju. Najpovoljnije kurseve imaju Banka Intesa, Komercijalna Banka, i Raiffaisen, s tim da prilikom podizanja ne prihvatite bančin kurs ukoliko vam automat to nudi, nego da primenite kurs Master Card. Ukoliko bankomat ne nudi takav izbor, uvek se obračunava Master Card kurs.
 • Još jedna bitna napomena: nemojte automatski računati s tim da će svaka američka firma biti voljna da vam šalje novac uplatom na vašu Payoneer karticu. Firme imaju ugovore sa Payoneer sistemom, i na velike kumulativne iznose transfera novca transfer je besplatan za firmu. Međutim, ukoliko firma nema generalnu praksu korišćenja ovog sistema, plaća jako skupe provizije, koje se mere u hiljadama dolara, pa automatski nije raspoložena niti motivisana da vama kao pojedincu izađe u susret. S druge strane, ako možete da birate između čeka i transfera novca na vaš Payoneer nalog, druga opcija je daleko povoljnija po vas.

Za dodatne informacije o tome kako funkcioniše Payoneer kartica pogledajte ova dva odlična teksta, kod Igora Tomića i na blogu Ja, freelancer.

Nadam se da sam vam malo približila proces naplate ka inostranstvu i transfera novca iz inostranstva ka Srbiji. Česta zabluda kod nas je da je sve jako komplikovano i teško, pa time i nemoguće, i mislim da je ovo kamen spoticanja većine. Da, prinuđeni smo na alternativne poteze i zaobilazne puteve, nekad plaćamo dodatne usluge koje drugi ne moraju, ali i dalje postoji širok prostor za zaradu, na vama je samo da odlučite da li tu zaradu želite ili ne.

Print Friendly
The following two tabs change content below.
Po struci sam inženjer informacionih sistema, zaposlena kao programer, ali sebe smatram bezuslovnim kreativcem. Šijem već 20 godina, pravim i prodajem svoje krojeve, pišem kao freelance autor za domaće i strane časopise koji se bave ručnim radom, i blogujem pod imenom AnaJan na blogu Štepalica.
 • petar

  (deo komentara moderiran zbog affiliate linka)
  Karticu vec koristim skoro godinu dana i prezadovoljan sam pare mogu da vam legnu u roku od 2h i mozete ih podici na bilo kom bankomatu. Jedino sto je na bankomatima malo nepovoljan kurs dolara, ali u svako doba mozete podici vas novac.

  • Vlada

   Postovani,

   Danas sam dobio Payoneer karticu i uspesno sam je aktivirao.
   Imam i 2co nalog.
   Mozete li mi reci kako da povezem ova dva naloga ili kako da sa 2co naloga prebacim sredstva na Payoneeer.
   Ukoliko imate link sa detaljnijim uputstvima molim vas da mi posaljete.
   Hvala

 • Komptim Bg

  Intesa omogućava račun u dolarima. Upravo sam otvorio jedan.

 • Bane

  Preko websajta bih prodavao usluge i zanima me da li fizicka lica iz inostranstva mogu da mi uplacuju preko payoneera ?? Dakle ne bi bio isplacivan od kompanija partnera nego od fizickih lica ..

 • http://www.euroicc.com vladan.p

  Super, detaljno i korisno. Samo jedno pitanjce ako robu hoce neko da naruci iz srbije da li je to moguce i ako jeste da li je potrebno dodatno platii porez ?

 • Ivan Stamenković

  Draga Jelena, zaista sveobuhvatan i koristan članak. Hteo sam da vas pitam nešto – da li vas je frilens karijera nekada prinudila da primate novac preko PayPala, pošto to još uvek nije omogućeno u Srbiji? Ako jeste, koju ste metodu primenili? Sve što nalazim po internetu su saveti da se otvori lažni nalog na recimo Sloveniju ili Hrvatsku i da to uglavnom funckioniše ok ako nisu u pitanju prevelike svote novca. Međutim, ne znam koje su posledice toga. Znam da mogu da zahtevaju verifikaciju mesta boravka, kada nastaje problem i tada mogu da vam blokiraju nalog i sav novac ostaje zarobljen. Pored toga, pošto se konačno nadam da će do kraja godine biti omogućan prijem i kod nas, ne znam da li bi ovaj lažni nalog onda imao neke negativne posledice po kasnije otvoreni legalni nalog. Hvala unapred.

  • http://arhiva.mozeiovako.com/ Jelena Radovanovic

   Mda, standardni problem. Ja sam imala mnoooogo sreće pa sam uspela da zaobiđem PayPal, mada sam dugo bila u istom dvoumljenju kao i ti. Znam zapravo za način da relativno bezbedno otvoriš nalog na drugu državu (čak verifikovan), ali “relativno bezbedno” meni nije dovoljno dobro, a i prilično je komplikovano tako da sam od toga odustala.

   Čuj, pogledaj 2Checkout – treba se malo iscimati jer ti treba i sajt sa TOS ali to možeš brzo da napraviš/iskopiraš (firma nije obavezna iako na prvi pogled deluje da jeste) ali preko njega možeš da primaš i uplate karticama i PayPal uplate. To je jedna stvar, a druga je Skrill na koji takođe mogu da ti uplaćuju fizička lica bez ograničenja (mada mislim samo preko kartice ili bank transfera). Makar kao privremeno rešenje, dok se ovi naši ne posole sa PayPalom.

   Btw nisam ja autor ovog teksta, ne bih umela ovako detaljno, za njega je potpuno zaslužna Ana (linkovi u bio) 🙂

   • Ivan Stamenković

    Hvala Jelena. Nažalost, prilično mi isključivo treba PayPal 🙁 u svakom slučaju je članak vema koristan i izvinjavam se gospođici Ani na pogrešno pripisanim zaslugama 🙂 obe dajete veoma korisne savete, pa sam pomešao 😀 a koji bi to “relativno bezbedan” način bio? Ili nije za javnost?

    • http://arhiva.mozeiovako.com/ Jelena Radovanovic

     Pa legalan nije 😉

     Ali zbilja, pogledaj 2Checkout, malo zaobilazan put ali onome ko ti uplaćuje je isto

 • Violeta Kovach

  Draga Ana. vec nekoliko dana sam u zbunju 🙂 (zbunjena) jer pokusavam da otvorim radnju na etsy.com–u .. dala sam ime, stavila sam par proizvoda i stigla do tacke get paid.. i ni makac… sad se ne znam da li bi trebalo prvo da odem na 2check out i apliciram za pioneer karticu pa tek onda .dalje… a onda vidim u vasem tekstu da treba navesti radnju… a ne znam da li je moja radnja uopste aktivna ako ne zavrsim te stavke… tako daaa…. uuuupsssss…. help…. otvorila bih i krenula pre 18.05. jer mi priajtlejica astrolog kaze da tako ima sansse da bude uspesna 🙂

 • Ivana

  Odlican txt
  Vec mi je stigla Payoneer kartica. 🙂 Sad jos ostaje otvaranje naloga na 2Checkout.
  Alternativu za placanje provizija kod Etsy-a sam uzela Visa internet karticu
  Resila si nam dilemu vezanu za naplatu od prodaje preko Etsy-a.
  Hvaaaalaaaa

  Ivana