Quantcast

Pisac? Ehej, pa nije pisanje sve što možeš da radiš!

Istina, najočiglednije je, a i to je ono što ljudi uglavnom traže. Međutim, ni ljudi se neće uvek setiti da im treba možda još nešto što ti umeš i voliš da radiš, a činjenica da to ni tebi još nije palo na pamet samo znači da eto čitave nove teritorije za osvajanje!

there's more

Polaznu ideju za ovaj post mi je zapravo dao Luka, knjigovođa koji je učestvovao na mom prvom treningu za pisanje i vođenje poslovnog bloga (uzgred, čeka vas i post o mojoj naknadnoj pameti proistekloj iz prakse tog treninga).

U celoj priči o ciljevima bloga, važnosti autentičnog a ipak ubedljivog pisanja Luka je, kao čovek koji zna suštinu svog posla i razumljivo da mu je malo previše i da uči kopirajting i pisanje bloga, postavio jedno vrlo praktično pitanje:

Čekaj, a je l’ mogu ja da napišem tekst ili rešenje za problem ili već šta je na dnevnom redu, a da angažujem nekog pisca ili kopirajtera da to sredi? Znaš li nekoga ko bi to radio?

I svi prisutni smo se složili da bi to zaista moglo da bude praktično rešenje. Samo što ja ne znam nikoga ko to radi, a kako tek Luka da pronađe pravu osobu, i bilo ko drugi kome je takva osoba potrebna?

Dakle, predlog br. 1: Budite editor tuđih tekstova

Editor ne znači samo lektor, mada podrazumeva i lekturu. Editor (nope, “urednik” mi nije baš to, držaću se editora) treba da ume da prepakuje tekst tako da bude logičan čitaocu. Treba da ume da sroči odgovarajući naslov tom tekstu, da napravi efektan uvod, da upakuje tekst tako da bude i pitak i razumljiv i jasan i logičan, da napravi dobar zaključak, i da pritom sve to napravi tako da odražava ideju, nameru i ton onoga čiji tekst edituje.

Editor, dakle, ima dosta posla, iako nije sam zaslužan za ceo tekst. Ako umete da pišete ali se ne razumete suštinski u neku pojedinačnu nišu, ovo može biti rešenje za vas.

Predlog br. 2: Umete da radite u svom WP, umećete i u tuđem

Ako već imate svoj sajt i potrudili ste se da naučite kako da ga dovedete do toga da izgleda i radi kako treba, zašto to ne biste ponudili kao dodatnu uslugu ljudima koji se ili ne razumeju toliko u platformu (WordPress, Drupal, šta god da je u pitanju) ili im postavljanje tekstova odnosi previše vremena?

Iznenadili biste se koliko naroda ne zna kako da pravilno formatira tekstove, na primer, pa podnaslove bolduju umesto da iskoriste Heading 2.

Pa koliko ih je samo prepadnuto od mora opcija koje vide kad uđu u svoj sajt… Istinu zborim, mnogi bi radije platili da im to neko završi i da nemaju tu vrstu glavobolje – a vama sve skupa ne mora da oduzme duže od 5 minuta.

Pa fotografije koje su ili premale ili štrče iz okvira posta.

A kad smo već kod fotografija…

Predlog br. 2.1: Izbor i formatiranje ilustracija, takođe special skill za mnoge

Ako umete da izaberete efektne ilustracije, zašto i to ne biste ponudili kao dodatnu uslugu? Naročito ako imate osećaj za dobro oslikavanje ideje, za pronalaženje ilustracija (fotografije, gifovi, crteži…) koje su originalne, duhovite a ipak u direktnoj vezi sa temom teksta. I ako znate zašto je korišćenje oh zaista lepih i profesionalnih, ali realno dosadnih ilustracija nešto što treba izbegavati u širokom luku.

I'm waiting... - Imgur

Druga stvar, formatiranje tih ilustracija: umete da ih kompresujete pre ubacivanja na sajt? Mnogi ne umeju, niti znaju zašto bi. Umete da promenite naziv ilustracije, da popunite Caption, Alt i Attribute? Umete da obradite fotografije, makar na osnovnom nivou? Eto usluge!

Predlog br. 3: Kako stojite sa Fejzbucima?

Svaki novi, recimo, blog post koji se objavi voli da njegovo postojanje bude obznanjeno po društvenim mrežama, i još više voli kad ga tamo lepo predstavite. Ona jedna ili dve rečenice kojima ćete pozvati taj narod na FB, Tw i inim mrežama da kliknu i pročitaju svež tekst traže neku veštinu koju, piscima makar, nije teško savladati.

A zašto bi vas neko platio i za to? Oh, šta znam, možda zato što vole da znaju da imaju ceo proces zaokružen, da će se neko stručan pobrinuti da je tekst i napisan i objavljen i lepo izgleda i još je na dobar način predstavljen ljudima (tako da ga oni pravi i pročitaju).

Dobro, fino zvuči. A kako naplatiti ove stvari?

Za naplatu ima rešenja koliko hoćete, ovo je jedan od mogućih predloga.

Prvo, tekstove kad god je moguće naplaćivati po paketima, ne po broju reči niti po jednom tekstu. Ja tako, vi ne morate, ali evo kako bi to onda moglo da izgleda:

4 teksta, pisanje: X din. Četiri teksta za nekoga ko objavljuje jednom nedeljno znači da su “pokriveni” skoro mesec dana, lakše za kalkulaciju troškova. Pisanje podrazumeva da je kompletan posao na vama – dakle, i da jako dobro poznajete temu o kojoj pišete.

4 teksta, editovanje: 60-70%X din. Realno, prepakivanje tuđih ideja u kvalitetan post nije malo posla, ja ne bih išla ispod ovoga.

4 teksta sa odgovarajućim ilustracijama i postavljanjem na sajtu klijenta: 120-130%X din

4 teksta sa odgovarajućim ilustracijama i postavljanjem na sajtu klijenta uz deljenje na nalozima klijenta na društvenim mrežama: 130-140%X din

– šta još umete da radite a prirodna je dopuna osnovnoj usluzi, po sličnom principu. Odgovaranje na komentare posetilaca na sajtu; plaćena FB promocija; deljenje na vašim ličnim nalozima, ako imate puno pratilaca; osnovni ili napredni SEO. Sve te stvari i još pride možete ponuditi kao dodatne usluge koje vama neće oduzeti mnogo vremena, tim pre jer ste upućeniji u sam tekst nego klijent, a njemu može biti veliko olakšanje da zna da su sve te sitne i krupne stvari završene.

Ako imate još neke ideje, dodajte ih u komentarima, nekome će puno značiti, hvala <3!

Print Friendly
The following two tabs change content below.

Jelena

Bavim se Internet marketingom i živim od toga. Trudim se da maksimalno koristim svoje pravo da uživam u životu, što i vama preporučujem. Obožavam dobre HOG igre i keks tortu (onu sa kafom) - tako me je najlakše podmititi.
 • Sammy One

  Pozdrav,
  Profesionalno se bavim web dizajnom, zivim u americi I nemam problem za pisce na engleskom jeziku koristim fiverr I iwright ali jako tesko pronalazim pisce sa balkana koji pisu SrbskoHrvatski ili Bosanski jezik. Kako sam I rekao bavim se web dizajnom I zeleo bi da posvetim jedan portal mom zavicaju, toliko ideja I tema imam ali nemogu pisce da pronadjem kobi te price za portal sastavio. Trebam svakog tjedna dvije tri price. Dali neko moze dami preporuci nekog pisca?
  Unaprijed se zahvaljujem,

  • katarina

   Postovani Sammy, lepo je cuti da ljudi iz dijaspore zele da pisu o Balkanu. Vasa ideja zvuci interesantno i volela bih da saznam vise o tome i eventualno saradjujem kao pisac sa vama. Zvuci mi i malo neverovatno da ne mozete da nadjete pisce sa ovih prostora. Moje ime je Katarina Petkovic, e-meil katarina5kovic@gmail.com pa ako zelite da porazgovaramo o vasoj ideji, ne ustrucavajte se da me kontaktirate. Svako dobro i puno srece vam zelim.

  • Vera

   Poštovani, možete se javiti i meni na imejl: veramajstorovicc@gmail.com

  • Teodora

   Pozdrav Sammy, volela bih da cujem vase ideje pa ako vam je i dalje potreban pisac mozete mi se javiti na imejl teodora.stojsin@hotmail.com. Inace se bavim pisanjem na internetu vec godinama.
   Veliki pozdrav, nadam se da se cujemo ! 🙂

  • Senka

   Pogledaj senkalucic.blogspot.com i ako misliš da mogu pomoć, kontaktiraj me na senka.jobsstatus@gmail.com

  • Ivan Radojicic

   Zdravo Sammy One. Imam višegodišnje iskustvo kada je u pitanju SEO kopirajting, kreiranje sadržaja za web i upravljanje društvenim mrežama. Kao i Katarina, zainteresovan sam za saradnju. Ukoliko želiš, možeš me kontaktirati na radojicic_ivan@yahoo.com Pozdrav.

  • Negoslava Stanojevic

   Baš bih volela da saznam jesi li uspeo da pronađeš, izabereš… pisce za svoj portal.
   Jelena, hvala ti što nas opet nekim svojim tekstom podsetiš na lekcije koje si nam ranije održala.

 • Biljana Dimitrijević

  Pozdrav, Jelena!
  Interesuje me, obzirom da sam početnik u ovom poslu, da li je ok poslati jedan tekst na više adresa istovremeno, pa ako neko od klijenata isti prihvati, otkazati ostalima, ili ipak, treba sačekati odgovor. Hvala unapred i želim ti uspeh u daljem radu!

  • http://arhiva.mozeiovako.com/ Jelena Radovanovic

   Ćao Biljana

   Tekstovi se pišu namenski, prema specifičnim potrebama klijenta. Ne mogu da zamislim kako bi mogla napamet da pretpostaviš potrebe različitih klijenata, plus sve da ih pogodiš jednim tekstom. Ukratko – ne, to se ne radi.

   • Biljana Dimitrijević

    Hvalaaaa!

 • Vesna Đukić

  Jelena, evo ja, sa 48 godina svašta naučila od tebe i puno ti hvala na tome ( uvek treba učiti). Neke postove sam čitala po više puta. Pokrenuću blog po tvojim instrukcijama ( što se tiče weba), a bavi se katastrom, jer sam ja državni službenik 20 godina i ne mogu više da gledam kako se stranke zlopate sa administracijom. Jednostavno osećam potrebu da im skratim muke i objasnim zašto treba da imaju razumevanja prema onima sa druge strane. Prvo napisala naslove u exsellu za 20 godina svčeg se nakupilo), počela da pišem tekstove po tvojim uputstvima, još da savladam wordpress i šaljem ti link, verujem da će koristiti, ako ne tebi, onda tvojim roditeljima ili prijateljima.