Quantcast

Šta znači biti profesionalni bloger i kako se dolazi do toga (2/2)

(foto)

Prvi deo ovog teksta nalazi se ovde. Ako niste, preporučujem da prvo pročitate njega.

Danas se bavimo načinima na koje blog može donositi direktnu zaradu. Pokušaću da u najkraćim crtama dam i neka osnovna objašnjenja i preduslove, kao i svoje mišljenje o svakom od načina – ako nešto izostavim, slobodno me dopunite u komentarima.

Zbog velikog broja načina za direktnu zaradu putem bloga, pokušala sam da ih grupišem prema modelu. Krećemo od najjednostavnijih.

1. Iznajmljivanje oglasnog prostora

Izuzev u retkim slučajevima, ovo je najmanje isplativ način zarade. Isplativ je utoliko što je vaše angažovanje minimalno (postavite oglas i gotovo, možete i ne morate odraditi neku optimizaciju, ali ostalo je maltene pasivna zarada – vi pišete te pišete).

Princip je taj da neki deo svog bloga (obično na vrhu i u sidebaru) “iznajmite” oglašivačima za fiksnu ili cenu po učinku (broj klikova). Dva osnovna načina su postavljanje Guglovih AdSense ili sličnih oglasa (ChitikaEtargetComissionJunction…) i postavljanje banera. Nema puno mudrosti, ali kako je vaše angažovanje minimalno, minimalna je i zarada (u odnosu na neke druge načine).

Neću se suviše zadržavati na ovome jer nije vezano primarno za blogove (svaki posećen sajt je potencijalno pogodan za ovu vrstu zarade, a i mnogo detaljnije je objašnjeno na nekim drugim mestima, recimo ovde i ovde). Naglasila bih samo da za ex-Yu prostore ovo teško da će vam obezbediti i jedan ček mesečno (Gugl u Srbiji šalje ček kad pređete 70eur) osim ako nemate baš posećen blog. Nije mi omiljen način.

Ukoliko vaš blog pokriva jednu ili par srodnih tema, možete napraviti i drugačiji i daleko isplativiji poslovni model: Problogger, jedan od vodećih profesionalnih blogova za profesionalne blogere (!) je posvetio jedan deo sajta plaćenom oglašavanju za poslodavce koji traže njihovu publiku i naplaćuju oglase $50 za mesec dana (u svakom momentu imaju 20-30 plaćenih oglasa… vredi razmisliti).

2. Affiliate (partnerski) programi

Ovo je već malo ozbiljnije. Affiliate zarada mogla bi biti onlajn pandan komercijalistima – ne prodaju svoju robu, ali za prodatu robu dobijaju neki procenat. Isto i sa blogom: vi od sajta-prodavca, kao posrednik, dobijate procenat od svakog kupca koji je došao preko vašeg bloga.

Firme (sajtovi) koji nude ovakve programe za saradnju su brojni, ima i domaćih mada je slabija ponuda. U svetu je među najjačim Amazon kod kojeg je raspon zarade od 4-15% od vrednosti robe koja je kupljena preko vašeg linka, ali ima i programa koji daju i vrlo velikodušne procente, neki i do 50% pa i više (ali tu treba otvoriti četvore oči jer su često u pitanju nekvalitetni proizvodi čijim preporučivanjem ćete uništiti poverenje koje čitaoci imaju u vas).

Ovaj model (kao i svi dole opisani) daje najbolje rezultate ako je vaš blog usko specijalizovan za jednu oblast. Posetioci dolaze kod vas po savete i nova saznanja, i u okviru toga ima smisla preporučiti proizvod/uslugu kojom ste zadovoljni – i sasvim je u redu da, ako već postoji partnerski program za taj proizvod, i vi učestvujete u finansijskoj dobiti.

Ako ste fer i radite kako treba, svi su na dobitku: vaši posetioci jer im je predočen proizvod za koji inače ne bi znali a rešava im neki problem, sajt koji nudi partnerski program jer ste odradili marketing za njih, i naravno vi, kao posrednik.

3. Sponzorstvo

Sponzorstvo se obično percipira kao najpipaviji način direktne zarade od bloga jer lako može dovesti u pitanje reputaciju blogera (što nije isključivo vezano za blogove – često se čuje kako se npr. sponzor fudbalskog kluba meša u politiku kluba i odabir igrača, ima dosta sličnih situacija u svim oblastima). I to je čak i realna opasnost, da će sponzor u zamenu za materijalnu (ili neku drugu) nadoknadu koju daje blogeru imati određene zahteve koji se kose sa stavovima blogera ili načinom na koji piše.

Zato je jako važno – ukoliko vam je stalo do reputacije, a nadam se da ste posle prethodnog teksta shvatili njenu važnost – da birate od koga ćete prihvatiti sponzorstvo (ili od koga ćete ga tražiti – ali ovim pristupom ste u startu više podložni tome da sponzor izrazi zahteve koji vam neće odgovarati). Najbolji sponzori u ovom smislu su oni koji i sami shvataju način na koji native advertising funkcioniše i koji su u vašem blogu prepoznali prirodno mesto za promociju svoje firme ili vrednosti za koje se zalaže.

Sponzorstvo može biti trajno ili jednokratno (moguće je i periodično, ali dosta ređe).

Primer trajne sponzorisane akcije u Srbiji je kampanja koju je nedavno pokrenula Coca Cola, Coca-Cola Bloggers Network Adria (koja je podigla priličnu prašinu mislim najviše zbog nedovoljne informisanosti ljudi o tome da je ovo sasvim regularan vid saradnje koji ne znači pod obavezno da se bloger “prodao”) – predviđeno je da ova akcija traje nekoliko godina, sa procenom efekata na svaka tri meseca. Sponzor se obavezao da se neće mešati u način na koji bloger predstavlja teme, a teme su vezane za promociju vrednosti koje su i kompaniji i blogovima zajedničke (što verovatno nije bilo očigledno u prvom trenutku…). Za vreme trajanja saradnje blogeri od sponzora dobijaju fiksnu mesečnu nadoknadu.

Primer jednokratnog sponzorstva bi bio ovaj tekst – i to bi bio odličan primer. Domaća banka je napravila sistem za onlajn prodaju putem platnih kartica, što je u Srbiji još uvek novina, a blog, i to vrlo čitan blog, koji se bavi elektronskim poslovanjem je prirodno mesto za prezentaciju tog servisa. Pritom sam tekst je baš onakav kakav treba da bude: opisuje uslugu (relativno neutralno) do detalja koji zanimaju potencijalnog korisnika, a tako nešto banka na svom sajtu ili u tekstu za novine jednostavno ne može da uradi.

4. Sopstveni proizvod

Najzad – moj lični favorit: napravite sopstveni proizvod i ponudite ga na prodaju putem bloga!

Ovaj način podrazumeva i maksimalan stepen angažovanja i maksimalnu zaradu (koja ima snažan potencijal da u jednom trenutku postane pasivna zarada). Obično je tako 😉

Svašta se može prodavati putem bloga – gore sam pomenula partnersku prodaju, gde vi dobijate neki procenat od prodaje tuđe robe/usluge; moguća je i prodaja fizičkih predmeta koje sami proizvodite, blog je idealno mesto za predstavljanje vašeg rada (pogledajte kako to radi Nataša na NakyHandMade) i za nalaženje novih kupaca. Prvo bi bio primer direktne zarade, drugo primer indirektne. Sad međutim hoću da pričam o nečem trećem: o sopstvenom proizvodu koji ćete napraviti jednom, od kojeg će 100% zarade ići vama, a kojeg možete da prodate nebrojeno puta.

Dobro ste pretpostavili – mora biti u pitanju digitalni proizvod, fizički proizvod prosto ne možete da prodate više od jedanput. Ovo nije lako iz milion i jednog razloga, ali mislim da vredi razmisliti o tome.

Evo nekih primera kako bi to moglo da izgleda:

– napravite opsežan kurs, u obliku elektronske knjige ili video tutorijala. Za mene bi npr. imalo smisla da napravim video kurs profesionalnog bloginga, za fotoblogera – kurs fotografije za početnike, za nekoga ko bloguje o SEO – kurs on page optimizacije, i slično.

– ponudite zbirku ekskluzivnog sadržaja koji niste objavili na blogu. Food bloger bi mogao da ponudi e-knjigu tematskih recepata (recimo božićna klopa), ili ono što je Ana uradila – ponudila na prodaju gotove krojeve (svoje, naravno!)

– ekskluzivni sadržaj možete ponuditi i u obliku plaćenog članstva – jedan deo bloga ostavite dostupnim samo za one koji su spremni da plate.

Sve ovo, naravno, morate debelo da opravdate kvalitetom, a da se pritom ni čitaoci koji ne žele da plate za sadržaj ne osete zapostavljenim. Dosta posla, ali mislim da se isplati.

Pomozite mi – šta sam propustila? 🙂

online kurs freelance pisanje

Print Friendly
The following two tabs change content below.

Jelena

Bavim se Internet marketingom i živim od toga. Trudim se da maksimalno koristim svoje pravo da uživam u životu, što i vama preporučujem. Obožavam dobre HOG igre i keks tortu (onu sa kafom) - tako me je najlakše podmititi.
 • AnaJan Stepalica

  Jos uvek mi je neobicno kada se prepoznam u tvojim tekstovima kao profesionalan bloger, ali izgleda da to jesam, i to po vise kriterijuma. 🙂
  Kao sto si i sama opisala, prodaja sopstvenog proizvoda je najisplativiji nacin zarade, ali je ujedno i najneizvesniji. Jer, da bi se proizvod napravio, tj. proizveo, potrebno je uloziti mnogo vremena, nekad i novca, ali to nije garancija zarade. Nakon toga sledi promovisanje proizvoda, zvakanje na sav glas i svuda o njemu, u cilju njegove prodaje. U svoj proizvod morate biti potpuno sigurni – da je dobro koncipiran, besprekorno napravljen i detaljno opisan. To znaci jos mnogo, mnogo dodatnog truda. Dok od svog proizvoda ne napravite brend, bicete non-stop u strahu da bi jedna losa kritika mogla da unisti sav vas trud i sroza vam reputaciju. Takodje, morate uvek biti na raspolaganju potencijalnim i vec potvrdjenim kupcima, pogotovo ako je vas proizvod takav da je neophodno uputstvo za upotrebu istog (kao sto je slucaj sa mojim sivacim krojevima). To su sve problemi koji prate ovakav vid zarade. Ipak, ubedjena sam da upornim i sistematskim radom, kao i ponudom vise razlicitih, a srodnih proizvoda mozete izgraditi svoje ime i polako od sitne zarade napraviti ozbiljan posao.
  Nadam se da cu o tom slagu na torti moci da pricam iz licnog iskustva, u skorijoj buducnosti 🙂

  • http://arhiva.mozeiovako.com/ Jelena Radovanovic

   Hehe, pa kako da nisi profesionalni bloger? Napravila si posao sa blogom, kud ćeš profesionalnije!

   Garanciju zarade nikad nemaš, ne postoji ni sa poslovima koji se otpočinju u “realnom svetu”, ali na dosta stvari možeš da utičeš. A jeste najteži put od svih navedenih, ali ja iskreno verujem u mantru “sam svoj gazda” – pa i ako uprskam, makar znam da sam pokušala.

   A čekaj, da li možeš nekako da smanjiš vreme koje trošiš za objašnjavanje kupcima krojeva? Postoje sigurno neka pitanja koja ti često postavljaju, uzmeš ih i sastaviš FAQ stranicu i priložiš je kao link uz krojeve (u .pdf-u su?), ili uz svaki kroj dodaš i uputstvo posebno za njega… Jesi razmišljala o tome?

   I sad ću bezobrazno da te bukiram za guest post kad budeš raspoložena da podeliš “šlag na torti”! Može? 🙂

   • AnaJan Stepalica

    Kad do onog ukusnog i penusavog slaga na torti dodje – moze! Do tada, zadrzavam skromni status profesionalnog blogera u ulozi komentatora. 🙂
    Krojevi imaju detaljna uputstva, sto u samom fajlu koji prodajem, sto na blogu. Ali, to su dva odvojena posla. Sam kroj sadrzi ilustrovane, ali sazete instrukcije, dovoljne za rad. S druge strane, na blogu imam serijal od 10ak postova koji veoma detaljno i uz fotografije svakog koraka opisuju proces rada. Ovi postovi su takvi da bi bilo ko ko iole ista zna o sivenju mogao da sedne da sije. Pored tih postova, imam jos jedno 5-6 koji opisuju kroj iz drugih aspekata – razlicite varijacije kroja, detalji o kupovini, i slicno. Kad sve saberes, to je 15ak – 20ak clanaka samo za jedan kroj. Da ne pricam o poslu koji podrazumeva jos i sivenje, fotografisanje i slicno. To je bas dosta rada.
    Mimo toga, uvek se nadje jos poneki kupac sa jos jednim pitanjem, koje ti nije palo na pamet. A svaki kupac mora na vreme da dobije odgovor, ne sme da ceka duze nego sto je minimalno potrebno.

 • Pingback: 5 aktivnosti koje vam neće doneti veću vidljivost i prepoznatljivost u online zajednici | Dragan Varagić Blog()

 • VJ

  Pa hvala puno na ovim tekstovima, mozda cu kada ti sledeci put budem pisao, moci da navedem i svoje veb mesto.

  • http://arhiva.mozeiovako.com/ Jelena Radovanovic

   Sumnjam 😉